Viena copiilor

Maiestuoasa metropolă renumită în întreaga lume atrage ca un magnet turiştii români care vor să evadeze, fie şi pentru un weekend, într-o oază de civilizaţie, istorie şi cultură. Dar mai mult decât atât, Viena poate fi o destinaţie de aventură şi zâmbet, un loc unde cei mari şi cei mici descoperă într-un mod educativ frumuseţea şi miracolele planetei noastre.

Aceasta pentru că aşa cum orice mare capitală are ceva de oferit pentru toate vârstele, la Viena posibilităţile de petrecere a timpului liber de către copii sunt nenumărate. Prea multe în prea puţin timp. Pe lângă arhitectura impresionantă şi aerul baroc imperial care impresionează de la primii paşi orice călător prin Viena, oraşul austriac aflat atât de aproape de Timişoara abundă în muzee – clădiri impecabile, în care poţi să petreci ore sau chiar zile întregi şi să pleci de acolo mai bogat cu informaţii cât zeci de cărţi citite.

În cea mai recentă călătorie vieneză a Agenţiei de turism Ultramarin, întrucât era şi Ziua Copilului, am pregătit un program special pentru micuţi. Ne-a fost foarte greu să alegem din multitudinea de oferte ale oraşului pentru copii, dar până la urmă o mixtură de educaţie, joacă, distracţii şi plimbări în aer liber le-a dovedit celor mai tineri vizitatori ai Vienei că în acest oraş nu se pot plictisi niciodată.

IMG_3976   Prima oprire pentru cei mici a fost la Muzeul de Tehnologie, fondat de Franz Joseph în 1908, muzeu ce urmăreşte progresele tehnice de-a lungul secolelor, de la aparatură electrocasnică la industria grea. Exponatele de aici includ prima maşină de cusut din lume (din 1830), cea mai veche maşină de scris (1860), o elice de navă proiectată de Ressel în 1875 şi primul automobil cu benzină, construit în acelaşi an de Siegrfried Marcus. O altă secţiune este destinată tehnologiei computerizate, rafinăriilor de petrol şi gaze, cuprinzând şi o mină de cărbuni reconstruită.  Tot aici, secţiunea destinată căilor ferate găzduieşte o vastă colecţie de vagoane şi locomotive imperiale. Principalul său exponat este vagonul folosit de soţia lui Franz Joseph I, împărăteasa Elisabeta. Şi toate acestea într-un spaţiu în care cei mici pot experimenta, se pot juca şi învăţa totodată.

În Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume şi în 2010 a fost nominalizată drept cea mai bună grădină zoologică din Europa. Ursuleţii Panda, puii de elefant, dar şi multe alte animale rare sunt puncte de atracţie anual pentru mai mult de două milioane de vizitatori. Iar cei mici au alergat de la un animăluţ la altul, însă pentru a parcurge suprafaţa imensă este nevoie de cel puţin  jumătate de zi. În vara anului 1752 Împăratul Franz I Stephan von Lothringen, soţul Mariei Theresia, şi-a condus musafirii prima oară prin menajeria nou amenajată în grădina palatului Schönbrunn. De atunci există la Viena cea mai veche grădină zoologică a lumii. Încă din 1906 a fost consemnat un eveniment senzaţional la grădina aflată în apropierea palatului Schönbrunn: pentru prima dată în lume s-a născut în captivitate, la Viena, un elefant african. În 2007 a urmat a doua premieră mondială: pentru prima oară a venit pe lume, într-o grădină zoologică, un pui de Panda prin reproducere naturală; micuţul Panda din Schönbrunn se numeşte Fu Long. În august 2010 s-a născut un al doilea ursuleţ Panda. Grădina Zoologică din Schönbrunn se numără astăzi printre cele mai moderne şi bine amenajate grădini zoologice ale lumii. Habitatele animalelor sunt amenajate deosebit de generos şi foarte apropiat de mediul natural. Aici trăiesc peste 500 de specii de animale – de la tigrul siberian şi hipopotam până la rinocer. Atracţiile principale sunt Pavilionul pădurii tropicale, parcela întinsă dedicată Americii de Sud şi pavilionul denumit ORANG.erie, noul cămin al urangutanilor din Viena.Viena_Prater

Nu se poate să fii copil (dar chiar şi adult) şi să nu doreşti să petreci câteva ore în cel mai renumit parc de distracţii al oraşului, la Prater. Pentru mulţi, loc de amuzament, pentru câţiva, tărâm al visurilor nostalgice şi pentru aproape toţi – o oază verde şi locul Roţii Uriaşe, acesta este unul dintre cele mai renumite simboluri ale Vienei. În Praterul vienez sezonul se deschide în luna martie şi se încheie în luna octombrie. Dar Roata Uriaşă cunoscută în toată lumea şi alte puncte de atracţie turistică sunt deschise tot anul.

Aflat lângă statuia Mariei Theresa şi faţă în faţă cu Muzeul de Artă, o atracţie specială pentru copii o reprezintă Muzeul de Istorie Naturală, care adăposteşte una dintre cele mai bogate şi variate colecţii din lume. Multe exponate i-au aparţinut iniţial soţului Mariei Tereza, dar actuala expoziţie constă în exponate arheologice şi antropologice, exemplare reconstituite din specii dispărute şi una dintre cele mai valoroase colecţii de pietre preţioase din lume. Printre cele mai cunoscute piese este celebra Venus din Willendorf, o statuetă din piatră veche de 24 000 de ani, reprezentând o femeie. Iar departamentul de paleontologie al muzeului deţine câteva mulaje ale unor schelete de dinozaur, un adevărat spectacol pentru copii.

Pentru orice turist, indiferent de vârstă, o vizită la Viena nu se poate termina fără a trece pe lângă spectaculoasa casă a lui Hundertwasser – un bloc de apartamente de fapt, realizat în 1985 de Friedenschreich Hundertwasser. Este o clădire eclectică, cu elemente maure, spaniole şi veneţiene, devenit în ultimii ani unul dintre principalele puncte de interes ale Vienei.

Iar acestea sunt doar câteva dintre obiectivele care încântă orice copil şi nu numai – pentru că Viena, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, ştie să se prezinte maiestuos, demn şi educativ în faţa oricărui turist care ajunge în capitala Austriei.

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply