Unde schiem în această iarnă? – cele mai îndrăgite regiuni montane de către bănăţeni

Iubitorii sporturilor de iarnă simt mai mult ca oricine în această perioadă întoarcerea la natură, la bucuria pură, la un stil de viaţă adevărat, simplu, curat. Sezonul de schi durează până la sfârşitul lunii martie, iar munţii aflaţi în ţările aprpiate României găzduiesc pârtii spectaculoase, unde zăpada şi voia bună pare să nu se sfârşească niciodată.

Şi de ce să nu ne începem anul cu o vacanţă? Am ales pentru dumneavoastră cele mai îndrăgite zone montane unde se poate ajunge uşor şi repede din vestul României. Fie că este vorba despre Austria, Slovacia sau Serbia, practicanţii sporturilor de iarnă vor găsi kilometri întregi de piste excelente şi condiţii de cazare la cele mai înalte standarde.

Aşadar:

Austria

În Austria fiecare vacanta este unică şi fiecare destinaţie aduce ceva nou la colecţia de experiente de călătorie. De la Alpi până la Dunăre, prin Viena, Graz, Salzburg sau Innsbruck, Austria înseamnă numeroase atracţii şi regiuni care oferă turiştilor o natură sănătoasă şi intactă, munţi, păduri, lacuri şi peisaje care îţi taie răsuflarea.
Schi-ul face parte din ADN-ul austriecilor, care nici nu învaţă să meargă bine, că li se pun schiurile în picioare şi sunt lăsaţi să descopere marele alb. Şi ca orice pasionat, au ridicat sportul inventat de la ei la rang de artă şi l-au transformat într-un stil de viaţă prin investiţii de milioane de Euro, dar şi multă creativitate. Peste 95% din populaţia staţiunilor de schi trăieste din turism, ceea ce se reflectă asupra caliăţtii hotelurilor şi cabanelor. Indiferent de dimensiuni sau numărul de camere, construcţiile păstrează arhitectura specifică zonelor de munte, iar serviciile sunt întotdeauna pe măsură, mai ales că majoritatea spaţiilor de cazare sunt afaceri de familie.
Calitatea zăpezii este la mare preţ, iar investiţiile în dezvoltarea infrastructurii sunt considerabile, ceea ce înseamnă că peste 60% din totalul pârtiilor pot fi acoperite de zăpadă artificială.
În Austria nu s-a inventat numai schiul alpin, ci şi apres-ski-ul, adică petrecerile organizate imediat după încheierea zilei de schi, unde toată lumea dansează în clăpari şi echipament de sport.
Staţiunile sunt animate pe tot parcursul anului de concerte, focuri de artificii sau chiar piese de teatru.
Centrele Spa sunt oaza perfectă după o zi de schi, iar staţiunile sunt adesea un mix de pârtii cool şi izvoare fierbinţi.
Constante vor fi de fiecare dată căldura şi ospitalitatea oamenilor, care se transformă pentru turişti în gazde primitoare, ce respiră prin fiecare por cultura si moştenirea imperială. Aceste lucruri, precum şi dinamismul şi creativitatea locuitorilor au dat ţării un parfum unic şi specific, pe care orice pasionat de călătorii îl recunoaşte dintr-o mie.

austria

Ce înseamnă Austria în perioada iernii, găsiţi aici: http://www.ultramarintm.ro/d403/schi/iarna-la-schi-in-austria-2014-2015.html

La distanţă de câteva ore de mers cu maşina de la graniţa de vest a României, întâlnim cea mai veche zonă de schi a Austriei – Semmering, favorita curţii vieneze până la sfârşitul Imperiului.  Aici  s-a organizat prima competiţie de schi oficială din Austria. Copiii pot schia pe ariile Stuhleck, Hirschenkoegel iar începătorii pe  Schmoll Fun, în total fiind 14 km de pârtii excelente. Majoritatea pârtiilor de schi sunt dotate cu tunuri de zăpadă, iar pentru iubitorii snowboarding-ului si freestyleri  există Split-Park o locatie care va întrece toate aşteptările. De asemenea, se poate practica patinajul şi săniuşul, aici existând o pârtie de săniuş de cca 3 km.
Cu cele 7 pârtii iluminate noaptea, Semmering este şi cel mai mare domeniu de schi cu nocturnă din Europa.

semmering

Mai multe detalii puteţi găsi aici: http://www.ultramarintm.ro/d688/schi/vacanta-copiilor-februarie-la-ski-semmering-2015.html

Zell am See-KaprunZell am See-Kaprun este situată în inima landului Salzburg şi este una din cele mai cunoscute şi importante regiuni turistice ale Austriei. Este înconjurată de vârfurile Kitzsteinhorn (3.203 m), Schmittenhöhe (2.000 m) şi Maiskogel (1.675 m) şi asociată cu Hohen Tauern – această regiune de vacanţă este un sinonim pentru distracţie totală la schi! În special localităţile Zell, situată romantic lângă lac şi învecinata Kaprun vă aşteaptă cu tot ceea ce este necesar pentru o vacanţă reuşită la schi. Pe lângă pârtii foarte variate şi zăpadă asigurată datorită gheţarului Kitzsteinhorn, vă oferă în plus un program foarte larg Après-Ski şi timp liber.

zellamsee

La marginea Parcului Naţional Hohe Tauern, în partea sudică a Landului Salzburg se află Bruck, pe strada Großglocknerstraße, între Lacul Zell şi masivul Großglockner. Staţiunea îndeplineşte ideal condiţiile pentru practica sporturilor de iarnă şi este caracterizată prin apropierea de domeniul schiabil Zell am See/Kaprun cu cele 2 renumite centre sportive. Bruck este renumit şi datorită străzii die Großglockner-Hochalpenstrasse, al cărei km “0” se găseşte exact aici. Pentru vizitatorii săi localitatea pune la dispoziţie diferite restaurante confortabile şi refugii, precum şi o gamă largă de oferte de agrement. Şi toate acestea pe fundalul înzăpezitelor vârfuri ale Kitzsteinhorn (3.203 m) şi Großglockner (3.798 m)!

Italia

 Lombardia

Lombardia oferă în regiunea sa nordică, Sondrio, zone de schi mai degrabă exigente. Pe de-o parte Bormio, de mai multe ori gazdă a campionate de schi alpin – pe de altă parte Livigno, lângă graniţa cu Elveţia – zonă duty-free. În total vă stau la dispoziţie peste 400 km pârtii!

lombardia

Tirolul de sud

Regiunea Tirolului de Sud este situată pe partea însorită a Alpilor, aici vă aşteaptă din belşug soare, mâncare bună şi, după plac, de la mici staţiuni de schi cu coborâri îngrijite până la impozanta asociaţie Dolomiti Superski.

tirol
Trentino

La vest de râul Adige şi uşor de ajuns pe autostrada Brennero, în grupele montane Brenta şi Presanella, sunt situate câteva din cele mai cunoscute zone dedicate sporturilor de iarnă. Printre acestea se numără mondena Madonna di Campiglio, precum şi Valea Fassa şi Val di Fiemme, cu faimoasele vârfuri ale Dolomiţilor şi accesul la legătura “Sella Ronda”, faimoasa pârtie de o zi din jurul masivului Sella.

trentino

Veneto

Regiunea Veneto se întinde de la litoralul Adriaticei prin Pre-alpii Veneto până la Dolomiţi. Provincia Belluno adăposteşte cele mai multe domenii schiabile cu pante excelente, cum ar fi Cortina d’Ampezzo şi divesele sale vârfuri peste 3.000. Şi renumitul vârf Marmolada se află tot aici, cu una din cele mai lungi pârtii din Europa (12 km). Numeroase posibilităţi de sport şi freeride asigură mişcare permanentă.

Programe la schi în Italia puteţi găsi aici: http://www.ultramarintm.ro/d856/schi/iarna-la-schi-in-ita

 

Serbia

Kopaonik este cea mai mare stațiune de schi din Serbia și fără îndoială una dintre cele mai frumoase destinații din această parte a Europei. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre cei mai frumoși masivi montani din Serbia, Kopaonik-ul dispune de potențial natural unic având aproximativ 200 de zile însorite și în jur de 160 de zile cu zăpadă pe an.

Zonele de schi bine amenajate ale centrul de schi Kopaonik oferă o plăcere imensă tuturor categoriilor de schiori, atât începătorilor cât și schiorilor cu cele mai înalte abilități.
Stațiunea de schi Kopaonik are aproximativ 55 km de pârtii bine întreținute pentru schi alpin și 18 km de pârtii pentru schi nordic. Pentru iubitorii schiului nocturn, traseul “Malo Jezero“ este iluminat.

kopaonik3

Mai multe despre pârtiile din Kopaonik, aici: http://www.ultramarintm.ro/d873/schi/ski-in-kopaonik.html

Slovacia

Slovacia este ideală dacă doriţi o distanţă cât mai mică până la destinaţie şi pentru ofertele accesibile pentru toată lumea. În ultimii ani s-au produs mari schimbări în staţiunile de schi din Slovacia. Momentan găsim instalaţii moderne şi reţele de pârtii, precum şi multe centre mai mici, împrştiate prin toata ţara. Atât începătorii cât şi experţii găsesc pârtii ideale, iar copiii sunt aşteptaţi în şcolile de schi. Există şi o serie de parcuri şi amenajări speciale: snowboardpark şi piste de schi fond, trasee de drumeţii de iarnă. Slovacia ca destinaţie de iarnă este foarte potrivită pentru schi şi snowboard, oferind o gamă largă de staţiuni de schi.

slovakia5

Unde puteţi schia în Slovacia, găsiţi aici: http://www.ultramarintm.ro/d897/schi/ski-in-slovacia.html

Vouă unde vă place să schiaţi? 🙂

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Unde schiem în această iarnă? – cele mai îndrăgite regiuni montane de către bănăţeni”

  1. Mihai says:

    Pentru cine vrea sa schieze in tara exista o harta cu toate partiile din Romania si cu starea lor (actualizata permanent) : http://grigori.ro/ski-map/

Leave a Reply