Transilvania – „călătorie spre Evul Mediu”

Am intitulat acest traseu „Călătorie spre Evul Mediu” pentru că în Transilvania timpul se întoarce uneori înapoi, te duce prin cetăți și fortificații vechi, îți amintește de credința vremurilor de demult în biserici neasemuit de frumoase și îți oferă peisaje desprinse parcă din povești uitate de vreme. Aici se află cele mai frumoase biserici fortificate dar și vechi castele și cetăți ce spun povești nebănuite.

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania, construită de locuitorii zonei în secolele XIII – XIV pentru a se apăra de atacurile hoardelor tătare și turce. Există o legendă în legătură cu fântâna din interiorul cetății. Aceasta spune că în timpul unui asediu, locuitorii din Râșnov au pus doi prizonieri turci să sape o fântână în mijlocul cetății asigurându-i pe aceștia că o dată ce vor termina fântâna vor fi lăsați să plece. Prizonierii au săpat fântâna timp de 17 ani, timp în care au scris versete din Coran pe pereți (acestea mai sunt vizibile și astăzi). Nu se știe ce s-a întâmplat cu prizonierii – unii spun că ar fi fost lăsați să plece, iar alții că ar fi fost executați imediat după terminarea fâtânii. Dincolo de legende, Cetatea Râșnovului este una dintre cele mai bine restaurate monumente istorice din țară. Iar panorama din jur este extraordinară: în fața ochilor se desfășoară Țara Bârsei și Depresiunea Brașovului – acestea pot fi admirate amănunțit prin binoclul instalat în interiorul cetății.

cetatea-rasnov-1

Tot în zonă este de neratat o construcție adesea inclusă în topurile celor mai frumoase castele din lume: castelul Bran. Veghind de sute de ani asupra trecătorii Branului, edificiul a fost cetate medievală de apărare, reședință pentru regi și regine, locaș al vampirilor și al legendelor. Dar mai mult decât orice, este simbol al zonei și al țării, meritând un popas îndelung pentru a ne bucura de frumusețea locului.

bran

În cel mai central oraș al României sunt o sumedenie de atracții turistice. Plus că Brașovul este un oraș civilizat, curat, unde domnește bunul simț și unde este o plăcere să te pierzi pe străzile din zona istorică, înțesate de restaurante și cafenele cochete. Dacă însă timpul de vizitate este scurt, este de neratat impunătoarea Biserică Neagră. Dedicată inițial Sfintei Fecioare Maria, a primit această denumire după marele incendiu din 1689. Biserica a fost construită începând cu anul 1383 pe locul unui edificiu mai vechi și este considerată astăzi un simbol al goticului transilvănean.

brasov

Un pic mai sus se poate ajunge într-una din cele mai frumoase stațiuni ale României, Poiana Brașov, considerată și un cartier al orașului de sub Tâmpa. Iarna este celebră pentru pârtiile de schi, iar vara pentru peisajele spectaculoase și aerul curat.

poiana brasov

Așezământul dacic de la Rupea, aflat pe dealul Cohalmului, s-a transformat în secolele XIV – XVII într-o cetate și loc de refugiu pentru satele din împrejurimi. În oraș se află și o biserică evanghelică – luterană,  o construcție gotică de tip sală din secolele al XIV-lea – al XVI-lea, cu picturi murale sub var.

cetateaa-rupea

Retras de la drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, fiind una dintre cele șase asemenea edificii înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Prințul Charles al Marii Britanii, prin intermediul unei fundații, a renovat biserica și câteva case din localitate, redându-le strălucirea inițială și făcând astfel din micuța localitate un frumos obiectiv turistic.

viscri

Sighişoara, „bijuteria medievală a României” îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele de ani de existenţă. Numele orașului este asociat de cel ce a fost fiul lui Vlad Dracul, celebrul Vlad Ţepeş, supranumit Dracula. Se presupune că Vlad Ţepeş s-ar fi născut la Sighişoara, în fosta casă a corpului de pază, care astăzi se numeşte „Vlad Dracul”. Astăzi, vechea Cetate – cu turnuri semeţe şi ziduri sumbre dar ospitaliere, este considerată a fi singura cetate medievală locuită în întregime din Europa.

sighisoara

Una dintre cele mai impunătoare și bine fortificate cetăți țărănești din Transilvania se află la Biertan. Aici se află o frumoasă biserică construită la începutul secolului XVI în stil gotic târziu. În plus, satul are o strălucire de poveste în razele soarelui, făcându-l o destinație căutată și apreciată.

biertan

Transilvania este pe bună dreptate una dintre cele mai apreciate zone turistice ale Europei. Bisericile medievale sunt în mare parte restaurate și sunt adevărate lecții de istorie. În plus, drumul curge de la o fortificație la alta prin peisaje idilice submontane. Dar mai bine să le explorați pe îndelete, iar apoi avem timp să împărtășim păreri 🙂

Noi vă propunem acest traseu: http://www.ultramarintm.ro/d1077/iubeste-romania-ta/transilvania-c%C4%83l%C4%83torie-%C3%AEn-evul-mediu.html

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply