Toamna la Istanbul – o experiență de neuitat!

Locul unde se întâlnesc două continente: Europa şi Asia, dar şi două istorii şi culturi: cea grecească iar mai apoi cea turcească – acesta este fascinantul Istanbul (sau Constantinopole, sau Byzantium), un oraş cosmopolit, punct de întâlnire al Apusului cu Orientul.

La mijlocul lunii septembrie, Istanbulul se transformă într-o feerie orientală, un loc al culorilor neasemuite, al aromelor nebănuite, al unor apusuri de soare tocmai potrivite cu aerul vechi și totuși modern al orașului. Perioadă tocmai potrivită pentru o escapadă de neuitat în care să vizităm cele mai impresionante monumente ale civilizaţiilor ce şi-au pus amprenta asupra acestui incredibil oraş.

Pentru că ne place nespus la Istanbul, aproape în fiecare primăvară și în fiecare toamnă ne petrecem un weekend prelungit acolo, aceasta și datorită zborului direct de la Belgrad, foarte aproape de granița vestică a României.

  • Dacă vă decideți pentru această variantă, ajungeți la Istanbul în jurul prânzului, aşa că rămâne întreaga după-amiază pentru o primă impresie despre oraş: puteți face o plimbare cu însoţitorul de grup și să vizitați Moscheiea Suleymaniye, construită de către Suleyman Magnificul, între anii 1550-1589, iar apoi vă puteți pierde pașii prin Marele Bazar, care atrage turiști din toata lumea și sute de mii de vizitatori pe zi si unde puteți descoperi comercianți de antichități, bijutieri, tăbăcari sau vânzători de covoare.
  • Marele Bazar sau Bazarul Vechi e o construcţie uluitoare, un labirint de alei acoperite, prin care se înşiruie peste 4000 de magazine – un orăşel în miniatură, făcut numai din prăvălii. Acestea sunt grupate în funcţie de profilul lor: magazinele de bijuterii într-o anumită zonă a bazarului, magazinele de covoare în alta, argintăria la un loc, mătăsurile, dulciurile, pielăria, încălţămintea – toate au zone bine delimitate. Nu mai rămâne decât să negociaţi cu vânzătorii, pentru care târguiala e un aspect obligatoriu al comerţului, indiferent cât de mare sau de mică este valoarea achizţiei.
  • În cea de a doua zi, noi vă propunem să vizitați Moscheea Albastră, aflată faţă în faţă cu Catedrala Sfânta Sofia. Frumoasa Moschee a fost construită între anii 1609 – 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, în stilul islamic, clasic otoman şi este una dintre cele mai impresionante monumente din lume. Aceasta este unica moschee din Turcia construită cu şase miniarete. În centrul curţii interioare există o fântână pentru abluţiune care este învăluită de şase coloane de marmură. Interiorul moscheei este invadat de lumina venită de la cele 260 de ferestre.  Datorită plăcilor albastre ce decorează pereţii interiori, moscheea este cunoscută drept Moscheea Albastra. A fost nevoie de 21.043 de plăci pentru decorarea interiorului.
    Catedrala Sf. Sofia, una dintre cele mai mari minuni ale arhitecturii, a fost construită în forma sa actuală în anul 536 de Împăratul Iustinian şi este recunoscută mondial drept una dintre cele mai mari şi impresionante clădiri din lume.
  • Palatul Topkapi (simbol al Imperiului Otoman), care se află între Cornul de Aur şi Marea Marmara, oferă o panoramă superbă asupra Strâmtorii Bosfor. Acesta este unul dintre obiectivele majore care impresionează atât datorită amplasamentului său pitoresc, cât și pentru bogăția istorică pe care o ascunde.
  • Vă recomandăm să nu rataţi o croazieră pe Bosfor! Această excursie tradiţională cu barca de-a lungul ţărmului vă permite să admirați o multitudine de vile din lemn, palate de marmură, cetăţi şi mici sate de pescari. Veţi trece pe lângă magnificul Palat Dolmabahce şi apoi pe lângă parcurile și pavilioanele imperiale ale palatului Yildiz. Mai jos de primul pod al Bosforului se trece pe lângă localitatea Ortakoy, unde în zona de coastă sunt înşirate galerii de artă moderne, magazine de cadouri, baruri, restaurante şi piaţa de vechituri de duminică.

Noi vă spunem doar că un city-break la Istanbul este o experiență unică, de neratat, mai ales în anotimpul celor mai frumoase culori: toamna. Dacă ați fost deja, vă așteptăm impresiile și locurile care v-au plăcut cel mai mult, în comentarii la acest articol.

Dacă nu ați fost încă, sau dacă doriți să revedeți acestt magnific oraș, propunerea noastră pentru un city-break cu avionul la Istanbul poate fi consultată aici: https://www.ultramarintm.ro/oferta/istanbul

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply