Spre “Covorul de flori” din Bruxelles

“Capitala capitalelor Europene”, cum mai este denumit oraşul Bruxelles a devenit pe drept cuvânt unul dintre cele mai cosmopolite locuri ale lumii. O aglomerare de naţii, de tipuri de popoare, de turişti curioşi şi de belgieni relaxaţi. Toată lumea vrea să vadă renumita capitală a Belgiei, şi pe drept cuvânt, pentru că oricât ai condensa timpul, abia apuci să vezi principalele atracţii ale oraşului.

Iar anul acesta, una dintre cele mai spectaculoase şi vii atracţii se va dezvălui la Bruxelles în luna august, când în splendida Grand Place se va întinde covorul de flori. O data la doi ani (suntem în anul norocos!!!:) ) un million de begonii colorate sunt întinse în Piaţa Mare din Bruxelles, considerată de altfel una dintre cele mai frumoase pieţe din lume, astfel încât expoziţia ajunge să acopere aproximativ 1800 metri pătraţi.  Primul covor de flori a fost întins în Grand Place în 1971 şi de atunci, din doi în doi ani, faimoasa piaţă devine una dintre principalele atracţii europene din luna august. Sunt aşezate 300 de flori pe metru pătrat, iar pentru rezultatul final este necesară o muncă de 12 luni. Begonia este floarea naţională a Belgiei, iar în această ţară sunt produse annual peste 80 milioane de flori.

2010_10

Covorul de flori a ajuns anul acesta la cea de a 19-a ediţie şi celebrează a 50-a aniversare a imigraţiei turceşti în Belgia. Din acest motiv, begoniile din covorul de flori vor fi aranjate în motive turceşti, pline de culoare şi de parfum. Deschiderea oficială va avea loc în 14 august, pe un fond sonor compus special pentu acest eveniment. Iar în fiecare seară pe perioada cât va fi întins covorul, până în 17 august, în Grand Place vor avea loc concerte şi spectacole de lumini.

2010_14

Se spune că cel mai bun loc din care poţi admira faimosul covor de flori este Casa Regelui (Maison du Roi), o splendidă clădire aflată în Grand Place. Piaţa este de altfel trecută în patrimoniul mondial UNESCO, fiind înconjurată de clădiri de o frumuseţe uluitoare: Casa Breslelor, Primăria oraşului, precum şi această Casă a Regelui ce găzduieşte la rândul ei expoziţii unice.

Grand Place a fost primul centru industrial al oraşului, datând din secolul al XII-lea, când era frecventată de grădinari, diverşi meseriaşi, măcelari şi pescari. Acum este unul din locurile preferate ale turiştilor din întreaga lume, fascinaţi de faima locului desprins parcă din alte timpuri, de clădirile unice spectaculoase, de culorile şi parfumul splendid al begoniilor belgiene.

foto: Avi&Gulli, Gaston Batistini, Labo River, Michel Block – www.flowercarpet.be

 

2010_16

 

2010_18

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply