Sovata, un colt de Occident

Ceea ce știam despre Sovata era faptul că este o stațiune turistică undeva la granița dintre județele Mureș și Harghita. Nu am umblat prin prea multe stațiuni de genul acesta, dar experiența mea cu stațiunile a fost traumatizantă, deoarece m-am luat cu mâinile de cap atunci când am fost la Băile 1 Mai sau la Băile Felix și aproape m-a apucat plânsul când am văzut ce a ajuns Băile Herculane. Prin urmare, mă așteptam ca Sovata să fie ceva asemănător. Probabil providența a ținut să-mi demonstreze încă odată că prejudecățile sunt un lucru păgubos, pentru că la Sovata am descoperit un colț de Occident. Și nu mă refer la tot orașul, ci strict la stațiune.

Stațiunea este extrem de curată și îngrijită, iar dacă ne gândim la fluxul de turiști care trece pe acolo acest aspect este realmente remarcabil. Trebuie să cauți foarte mult vreun gunoi aruncat flegmatic undeva la marginea drumului și cel mai probabil tot nu vei găsi. În Sovata marginea drumurilor nu este a gunoaielor, ci a florilor. Cât e stațiunea de lungă, pe marginea drumului se află un lanț neîntrerupt de flori colorate vioi.

Fațadele vilelor vechi sau noi sunt toate restaurate (cu vreo două excepții, despre care am înțeles că sunt imobile aflate încă în litigiu) și îngrijite. La Sovata nu vei întâlni palate țigănești, ci doar clădiri monument arhitectural. Practic, cred că Sovata ar putea fi în sine o școală de arhitectură. Curțile caselor sunt, de asemenea, foarte bine îngrijite, aranjate cu flori și gazon, curate etc.

Principalul punct de atracție al stațiunii este Lacul Ursu, un la sărat în care mulți turiști de toate vârstele se scaldă încercând să exploateze la maxim efectele terapeutice ale apei sărate. Accesul la Lacul Ursu este cu taxă, dar pentru prima dată mi se pare o taxă utilă, pentru că malul lacului este foarte bine amenajat cu loc de plimbare și piste de biciclete, iar acestea din urmă sunt un peisaj destul de rar în România anului 2010.

Din păcate am putut sta doar 4 zile la Sovata, dar am descoperit un loc în care merită să-ți faci concediul, chiar dacă e în România!

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply