Riviera Albaniei: o altă față a Adriaticii

Despre Albania se spune tot mai adesea că este paradisul secret al Europei – o țară care se dezvăluie cu toate splendorile sale pe măsură ce o cunoști. Peisajele spectaculoase, marea turcoaz și oamenii primitori ne-au făcut să ne dorim un sejur prelungit pe riviera Albaniei, în carer să îmbinăm zilele de plajă cu descoperirea istoriei și culturii acestei încântătoare țări.

Așa am gândit un sejur de 11 zile cu autocar direct din Timișoara, cu însoțitor de grup, perioadă în care ne dorim să cunoaștem cât mai multe despre însorita Albanie, dar și să profităm la maxim de plajele aurii. Toate acestea, la începutul lunii august.

Ce vă propunem să vizitați dacă aveți mai multe zile în Albania:

  • TIRANA, capitala Albaniei este un mix arhitectural care îmbină clădirile din al doilea război mondial construite de italieni, clădirile construite de regimul comunist și cele moderne, construite recent. Vă recomandăm o vizită în Piața Skanderbeg unde se află Teatrul Național de Operă și Balet, Muzeul Național, Moscheea lui Ethem Beu (una dintre puținele în lume pictate în interior), Turnul cu Ceas, Cetatea Tirana, Bulevardul Eroilor Naționali care leagă piața Skanderbeg cu Universitatea Politehnică și Academia Artelor, Banca Naționala, Galeria Artelor, un monument al independenței în Parcul Tineretului, Piramida, Palatul Congreselor, monumentul lui Isamil Qemali (inițiatorul declarației de independență din anul 1912), un buncăr militar postat în centrul orașului încă din perioada comunistă (Ish-Blloku în albaneză).
  • LEZHA și SHKODRA. Skanderbeg, părintele statului albanez, s-a născut în munții din Lezha, în orașul cu același nume, unde se află și mormântul său, construit în locul Moscheei Selime. Iar Shkodra este unul dintre cele mai importante orașe istorice ale Albaniei, unde se află cetatea Rozafei (are un istoric asemănător cu legenda Mesterului Manole), Moscheea Plumbului, Podul numit ‘Ura e Mesit, Moscheea Perashit, Biserica Francescană, Catedrala din Shkodra.
  • DURRES. Într-un tur panoramic al frumoasei localități  veți putea admira Turnul Venețian, Promenada, Amfiteatrul (unul dintre cele mai mari descoperite până acum în Europa), Moschea Fatih, Zidul Venețian, Turnul lui Iustinian.
  • KRUJA.Orașul este un important centru istoric, cetatea cu același nume  fiind bastion de rezistență în războiul cu Imperiul Otoman. Pentru a ajunge la cetate, veți traversa cel mai vechi și mai cunoscut bazar din Albania, unde veți avea posibilitatea de a cumpăra suveniruri și antichități. Merită să faceți o oprire și la Muzeele de Istorie și Etnografie, unde veți descoperi dovezi ale civilazițiilor și culturilor ce s-au perindat pe teritoriul albanez.
  • BERAT. Supranumit șiorașul celor 1000 de ferestre, Berat este un superb oraș cu o cetate aflată sub patrimoniul UNESCO. Aici se pot vizita Muzeul Etnografic, Cartierul Gorica, Moscheea Regelui (cunoscută și ca Moscheea Liderului), Moscheea Roșie și Muzeu Onufri.
  • APOLLONIA – ILIRIA. Aici veți descoperi vechiul oraș antic grecesc, port la marea Adriatică și important centru al epocii greco-romane, dar și Mănăstirea din Ardenica, aflată lângă localitatea omonimă, considerată a fi cea mai frumoasă mănăstire ortodoxă din Albania.
  • DURRES – TIRANA – OHRID. Dacă veți porni pe traseul  ELBASAN – STRUGA – OHRID, prin punctul vamal Qafe – Thane ajungem în Republica Macedonia, unde veți putea vizita centrul vechi al orașului Struga pe malul lacului Ohrid și orașul-cetate Ohrida. Supranumit Ierusalimul Balcanilor, cea mai renumită localitate a Macedoniei, Ohrida se află în Patrimoniul UNESCO. Aici se află Poarta de Sus (unica intrare în orașul vechi, cu o frumoasă priveliște a cetății), Muzeul Ohridului, Biserica Sf. Sofia, Mănăstirea Sf. Clement, Fortăreața lui Samuil, Biserica Sf. Ioan Kaneo.

Pe drumul spre casă, vă propunem să faceți o oprire la Skopje, capitala Macedoniei. În perimetrul Pieței Macedoniei se află o serie de statui, monumente și alte clădiri de mare importanță națională, iar în mijlocul ei se află cea mai importantă, statuia lui Alexandru Macedon, pe un soclu înalt cu multe basoreliefuri, cu spada în mână, în mijlocul unei frumoase fântâni arteziene, încercuite de lei și războinici. Seara, fântâna arteziană își schimbă des culorile, iar la ora fixă cântă o melodie clasică. Statuia este impunătoare, având 26 de m înălțime. Memorialul Maica Tereza este un alt obiectiv turistic important din Skopje. Maica Tereza s-a născut în Skopje, în anul 1910, din părinți albanezi și este o personalitate marcantă a Bisericii Catolice. A devenit foarte cunoscută pentru actele sale de caritate cu săracii din India. Podul de Piatră (Kameni Most) este ridicat peste râul Vardar și face legătura între Piața Macedonia, din Orașul Nou și Orașul Vechi.

Albania este o țară ce așteaptă să fie descoperită pe deplin. Noi am vizitat-o și ne-am întors plini de entuziasm și nerăbdare să împărtășim experiențele trăite cu toți cei care vor să ni se alăture. Următorul sejur pe riviera Albaniei începe din 3 august. Mai multe detalii puteți găsi aici: https://www.ultramarintm.ro/oferta/rivieraalbaniei

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply