Puglia – vacanță prin tocul Italiei

Se spune despre Puglia că aici poți trăi cea mai italienească experiență posibilă: un muzeu în aer liber, cu catedrale și locuri de mare încărcătură spirituală, castele, parcuri și rezervații naturale, peșteri, trulli, apeducte, înghețată și bere artizanală, ulei de măsline, vin, pâine de Altamura și o multitudine de brânzeturi delicioase (buratta, ricotta, mozzarella, caciocavallo), caracatiță, scoici, arici de mare, fructe de mare și delicioasa pizza.

În Puglia timpul parcă a stat în loc iar celebra expresie  il dolce farniente este probabil mai actuală decât în orice altă parte a Italiei. Aici, în sătucele colorate, poți vedea imagini desprinse parcă dintr-un film: copii care aleargă printre rufele întinse la uscat, piațete în care bărbații discută tihniți la o cafea, cârciumi de familie cu cea mai apetisantă mâncare italienească, dar și celebrele căsuțe de pitici, trulli.

 

 

Pe malul stâncos al mării, așezată chiar în tocul cizmei, regiunea Puglia este împânzită de localități una mai frumoasă ca alta unde poți trăi cele mai autentice experiențe.  Bari, cel mai celebru oraș (extrem de ușor de ajuns, cu avion direct din Timișoara) este un oraș port așezat pe malul Adriaticii, care îmbină într-o notă specifică sudului Italiei partea modernă cu un centru istoric plin de străduțe care mai de care mai întortochiate. Bari e un loc plin de culoare, forfotă și contraste.

Matera este unul dintre cele mai fascinante orașe ale Italiei, cu o poveste neobișnuită, rar întâlnită pe continentul european. Localitatea este faimoasă în primul rând pentru sassi (pietre), o rețea de peșteri neolitice în care oamenii au locuit până la mijlocul secolului trecut, apoi au fost evacuați din cauza condițiilor mizere, pentru ca în cele din urmă autoritățile să înceapă un proces de transformare a orașului într-o destinație turistică. Matera e un secret foarte bine ascuns, un oraş antic, una dintre primele aşezări din Italia. La Matera se află I Sassi, adică „Bolovanii”. Este de fapt un oraș întreg săpat în stâncă moale calcaroasă început încă din vremurile preistorice.

Castellana – un sătuc în care se află una din cele mai mari renumite peșteri din Italia – Grotte di Castellana. Peștera include camera La Grave, un uriaș panteon natural – o cameră înaltă de peste o sută de metri căreia i s-a prăbușit acoperișul și în care pătrunde lumina de afară printr-o fereastră uriașă.

Cea mai celebră așezare este însă Alberobello, o adevărată bijuterie. Căsuțele mici vopsite în alb și cu diverse semne pe acoperiș sunt parcă desprinse dintr-un sat de poveste. Tot centrul vechi este plin cu case trulli și a fost transformat în zonă turistică, multe din casele vechi fiind acum hoteluri sau magazine de suveniruri. Cel mai mare trulli – Trullo Sovrano, care probabil a aparținut unui localnic mai înstărit a fost transformat în muzeu, interiorul fiind amenajat precum în acele vremuri. Catedrala de aici nu putea fi construită în alt stil decât trulli având cupole asemănătoare caselor.

 

Este atât de multă frumusețe în aceste locuri și atât de multe de savurat! Motiv pentru care noi credem că Puglia este o regiune ce trebuie descoperită și de care să te bucuri pe îndelete, într-o vacanță de o săptămână. Propunerea noastră, inclusă în programul „12 experiențe în 12 luni” o puteți găsi, cu toate detaliile, aici:  http://www.ultramarintm.ro/d1228/sejururi/sejur-cu-avionul/puglia-comorile-ascunse-din-sudul-italiei.html

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply