Ponte Vecchio, o istorie peste ape

Unul dintre cele mai speciale locuri ale Florenţei, de o frumuseţe uluitoare mai ales în lumina apusului este Ponte Vecchio. Podul ce traversează râul Arno este unul dintre simbolurile oraşului, impresionându-l chiar şi pe Hitler, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a dat ordin ca acesta să nu fie bombardat.

ponte-vecchio     Se spune că încă de pe vremea etruscilor ar fi existat un pod în acest loc, cel mai strâmt de pe cursul râului Arno. În timpul romanilor, acesta făcea legătura cu Via Cassia, drumul ce lega Roma de principalele oraşe din nord. De-a lungul timpului, structura de lemn a podului a fost înlocuită de mai multe ori din cauza inundaţiilor.

Podul pe care îl admirăm astăzi a fost construit în 1345, când florentinii i-au dat şi actualul nume – Ponte Vecchio – sau Podul Vechi, pentru a-l deosebi de Ponte alla Carraia, cunoscut pe atunci drept Ponte Nuovo (Podul Nou). Frumosul pod este acum înţesat de mgazine, însă acestea existau şi în secolul al XIII-lea, majoritatea aparţinând negustorilor de peşte şi măcelarilor atraşi de faptul că şi puteau deversa gunoaiele în râu. Tot aici se aflau magazine ale tăbăcarilor, care-şi spălau pieile în apele râului înainte de a le tăbăci în urină de cal. În timp, s-a format o gaură (care mai există şi astăzi) chiar în mijlocul podului, pentru ca gunoaiele să fie aruncate direct în apa râului.

În 1593, marele duce Ferdinand I a interzis ceea ce el numea „obiceiurile mârşave” ale comercianţilor şi a instalat pe pod atelierele a 50 de bijutieri şi aurari, ai căror urmaşi conduc şi astăzi afacerile de familie. În mijlocul podului se află de altfel un bust al unuia dintre cei mai cunoscuţi aurari florentini, Benvenuto Cellini. O legendă locală spune că aceia care vor prinde un lacăt de gărduleţul care împrejmuieşte bustul lui Cellini şi vor arunca cheia în râu vor avea parte de iubire eternă. Este însă doar o legendă, pentru că cei care sunt surprinşi făcând acest lucru sunt amendaţi de autorităţile locale.

Cu toate acestea, Ponte Vecchio rămâne unul dintre cele mai romantice locuri din Europa. Îndrăgostiţi din toată lumea se adună, în special la apusul soarelui, când cerul violet îi dă locului o atmosferă unică, din vremuri vechi, pierdute în timp. Frumosul pod nu dezamăgeşte niciodată. El poartă deasupra apelor o istorie de sute de ani şi câteva mii de poveşti nescrise.

Ponte Vecchio, Florence

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply