
O dovadă în plus că atunci când vrei să te simţi bine într-o excursie totul porneşte din noi, din felul în care vrem să vedem totul şi din curiozitatea fără teamă şi fără idei preconcepute, a fost cea mai recentă călătorie pe care Agenţia de turism Ultramarin a organizat-o la Budapesta în weekend-ul care tocmai s-a încheiat.
Una din atracţiile oraşului, fluviul Dunărea care traversează Budapesta a făcut ceea ce nu a mai făcut cu o asemenea intensitate de aproximtiv 50 de ani: s-a supărat şi din cauza ploilor din ultima vreme din întreaga Europă, a ieşit pe maluri, inundând faleza, pe alocuri apa ajungând pe mal chiar şi la opt metri. Motiv de panică pentru unii, în ciuda asigurărior date de Ambasada Ungariei că nu există nici un pericol pentru turişti. Nu a fost însă nici un fel de teamă pentru micii călători care abia au aşteptat să plece într-o excursie în care vor vedea cu ochii lor ce poate face natura atunci când se supără. Cu foarte multă bună dispoziţie, energie şi nerăbdare, micuţii de la Şcoala din Bozovici şi cei de la Şcoala gen. Nr. 16 din Timişoara au pornit fără teamă spre capitala Ungariei.
Iar Budapesta nu i-a dezămăgit: cu un cer luminos, un soare blând şi obiective turistice de o frumuseţe copleşitoare, de o parte şi de alta a Dunării am admirat oraşul la pas, pe îndelete, cu opriri în cele mai frumoase locuri de un am putut vedea fluviul tulbure acum. Am traversat podurile peste Dunăre fără nici o problemă şi am fotografiat la rândul nostru atât apa revărsată, cât şi turiştii sau localnicii aşezaţi ciorchine pe maluri şi privind o imagine unică.
De departe, cred că Budapesta a fost în ultimele zile unul din cele mai fotografiate oraşe din Europa. Pentru noi, excursia a fost cu adevărat unică, pentru că timp de două zile am îmbinat vizitarea obiectivelor turistice, cu traversări peste poduri ca să privim Dunărea, cu momente de divertisment la Tropicarium (unde am văzut animale şi peşti exotici, o imensă grădină cu plante luxuriante în care se simulează furtuni tropicale, am traversat un tunel printre rechini şi am mângâiat pisici de mare) şi la Grădina Zoologică şi cu adevărate programe artistice realizate de copiii entuziasmaţi în autocar.
O mică aventură (care însă ne-a făcut şi mai mare poftă de plimbare) am trăit exact în momentul în care am ajuns într-unul din cele mai frumoase puncte ale Budapestei, la Bastionul Pescarilor. Cum ne-am dat jos din autocar, a început din senin o ploaie torenţială, cu tunete şi fulgere în mijlocul zilei scăldate însă în soare, care ne-a făcut să ne adăpostim în primul loc acoperit pe care l-am văzut – micul bazar cu produse tradiţionale. Nu ne-a părut rău însă deloc, pentru că aşa am avut timp să studiem pe îndelete măiestria artizanilor maghiari care creează broderii şi dantele de o frumuseţe rară, păpuşi de porţelan îmbrăcate în costume populare tradiţionale extrem de colorate, porţelanuri fine pictate manual şi suveniruri cu care ne-am încarcat plăsuţele. Sub un curcubeu năucitor de frumos am pornit apoi prin Bastionul Pescarilor direct la Muzeul de Marţipan – un deliciu culinar şi vizual atât pentru copii, cât şi pentru cei mari. Îndulciţi de această vizită, semeţul Palat Regal, cele şapte turnuri ale Bastionului şi Citadela ce se înalţă triumfător pe dealul alăturat ni s-au părut desprinse dintr-o poveste frumoasă, în care am fi vrut să ne pierdem zile întregi.
Ne-am început ziua de duminică aşa cum se cuvine – cu o vizită la Bazilica Sfântul Ştefan – unde, copleşiţi de frumuseţa acesteia am pătruns înăuntru şi am ascultat înmărmuriţi preţ de câteva minute corul şi slujba de duminică – o experienţă pe care ar trebui să o simtă oricine măcar o dată în acea locaţie. Plimbarea uşoară spre malul Dunării, pe străzile pietonale mărginite de clădiri cu arhitectură princiară ne-a prilejuit o advărată desfătare vizuală – pentru ca apoi să ajungem la Grădina Zoologică – una dintre cele mai mari şi mai vechi din Europa – locul perfect de recreere pentru cei mici.
Budapesta, o locaţie atât de apropiată timişorenilor, poate, chiar şi într-un weekend, să ne transforme: să ne readucă în timpuri civilizate, frumoase, vesele, impresionante. Trebuie doar să vrem să vedem partea frumoasă din ce ni se arată. Iar micile (aparent) impedimente pot fi transformate în aventuri frumoase, unice, care să rămână amintiri plăcute pentru mult timp de acum încolo.
Foarte frumoasa descriere despre excursie, dar ar fi bine sa puneti mai multe fotografii, din fiecare loc pe unde am fost, pentru ca fiecare locatie pe care am vizitat-o a fost superba.
Mulţumim, domnule Ion, vom încerca să punem mai multe fotografii de acum încolo 🙂 Vă recomandăm şi pagina noastră de facebook, Agenţia de turism Ultramarin, acolo sunt albume cu călătorii din multe dintre călătoriile noastre!