Muntii Retezat, o poarta spre cer

Munții Retezat, o veritabilă poartă spre cer situată în inima României, căci pe vârfurile golașe ale Munților Retezat se resimte din plin respirația divinității. În partea sa superioară masivul Retezat pare a fi o imensă grămadă de pietre puse una peste alta de niște uriași din vremuri uitate de cronici pentru a putea atinge cerul. Pietrele sunt adesea acoperite cu un strat gros de mușchi ce dă senzația că te afli într-un peisaj parcă desprins din Lord of the Rings, prin urmare un peisaj in care realitatea fecundează mitul iar mitul devine o expresie a realității. Pe măsură ce urci tot mai sus pe crestele munților Retezat nu mai știi unde se termină realitatea și unde începe reveria. Ici colo tufișuri dese de jnepeni îți flanchează drumul spre lacul Bucura și vârful Peleaga (2509 m). Stropii de sudoare cad pe pietrele reci și se transformă instantaneu în diamante ce lucesc sub razele tandre. Oriunde ai călca, trebuie să fii conștient că ai sub picioare o comoară inestimabilă.

Pădurile se tem să urce până în locurile unde uriașii doreau să atingă cerul. Brazii fac un popas la cabana Gențiana, dar adorm și se opresc la acest hotar pe vecie. După Gențiana, viața drumețului se rezumă la esențial: munte, cer și apă. De foc nu mai este nevoie, pentru că aerul curat devine hrană sufletească. Apa rece a lacurilor glaciare îți dă binețe din loc în loc pentru a-ți arăta că ești pe drumul cel bun. Este atât de clară încât devine aproape invizibilă, dar este o alinare indispensabilă pentru frunțile fierbinți.

Vârfurile cele mai mari ale masivului Retezat sunt Peleaga (2509). Păpușa (2508) și Retezat (2482). Înățlțimi aproape identice. Se spune că atunci când uriașii nu au reuști să atingă cerul s-au enervat atât de tare încât au retezat cu spada muntele, croind aceste trei vârfuri de înălțime asemănătoare. Tind să cred această variantă pentru că pe Retezat timpul nu mai există și spațiul devine evanescent. O realitate a-temporală și a-spațială ce-ți dă un straniu sentiment de imponderabilitate. Uriașii s-au supărat că nu au reușit să atingă cerul, dar ei nu au înțeles că pe Retezat poți atinge cerul doar dacă ești foarte mic, pentru că restul îl face muntele.

Pe vârful Peleaga ai la picioare tot Retezatul și toată lumea. Ești pe acoperișul lumii. Everestul? Nu se vede de pe Peleaga, deci nu știu de ce ar exista. Pe Retezat nu mai contează nimic altceva. Ai lumea la picioare, cerul deasupra și liniștea în suflet. Cine ajunge acolo sus, nu mai vrea să plece pentru că pe vârful Peleaga nu veți auzi manele și nu veți vedea oameni nesimțiți, ci doar împătimiți ai muntelui, iar ierarhia lor axiologică arată cu totul altfel. Din aceste motive, un drum prin munții Retezat este un plonjon în normalitate, o normalitate care în lumea de jos este doar o excepție.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply