Mostar – Medjugorje, cultură, spiritualitate, frumusețe

Medjugorie este unul dintre cele mai fascinante locuri de pelerinaj din Europa. Iar orașul Mostar, situat la doar 25 de km, vorbește despre civilizațiile care au trecut pe aici de-a lungul vremii, dar și despre supraviețuire, renaștere,  viață. Bosnia și Herțegovina și Croația sunt două destinații ce merită vizitate și descoperite pentru frumusețea peisajelor, spiritualitatea locurilor și lecția de supraviețuire a localnicilor.

Așezat pe râul Nereteva, orașul Mostar are un aspect oriental, tipic turcesc, cu străzi înguste ca un labirint și este un simbol al islamului ce a dominat Bosnia ani la rând. După ce a fost distrus în timpul războiului, orașul Mostar a renăscut din propria cenușă, iar acum a devenit un important centru administrativ și turistic. Aici se află vechiul pod, construit de otomani în 1566, acum un simbol al orașului, dar și Muslibegovica – cea mai veche casă musulmană din Balcani și băile publice ce datează din perioada austro-ungară.

 

În apropiere, se află cascada Kravice, supranumită și „mica Niagara”, una din cele mai impresionante cascade din Europa. În apropierea cascadei se găsește o mică peșteră, o corabie și o moară veche.

Printre cele mai frumoase locuri din zonă este Medjugorje, cunoscut drept „orașul pelerinajului religios”. Denumirea orașului înseamnă „între munți”, iar locația a devenit cunoscută după ce, în anul 1981, șase tineri au povestit despre o viziune, în care au auzit-o și au văzut-o pe Fecioara Maria. Locul unde aceștia au avut viziunea se numește Colina Aparițiilor și este un loc de pelerinaj plin de pace, liniște, bucurie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot în apropiere, este păcat să nu faceți o excursie până în minunata stațiune Dubrovnik, aflată în patrimoniul UNESCO din anul 1979 și supranumită „perla Mării Adriatice”. Coasta oferă o priveliște superbă, iar orașul este cunoscut drept bijuteria coastei dalmate.

Cel mai mare oraș de pe coasta Mării Adriatice este Split, de asemenea aflat în patrimoniul UNESCO, datorită unei istorii îndelungate, începută cu 1700 de ani în urmă. Orașul vă va întâmpina cu intrările în Palatul Dioclețian – monumentalele Porți de Aur, Argint, Aramă și Fier. O splendidă vedere asupra orașului Split și împrejurimilor sale vă va fi dezvăluită dacă urcați pe clopotnița înaltă de 60 de metri a bisericii Sf. Domnius (Sv. Duje).

Pe drumul de întoarcere spre Timișoara, vă invităm să vă opriți la Podgorica: orașul este situat pe râul Ribnica și s-a numit Titograd în perioada comunistă, după conducătorul jugoslav Tito, dar din 1990 și-a redobândit numele vechi de Podgorica. Numele provine de la dealul Gorica, ce se află în partea de nord a orașului. Din relatările istoriei, orașul a avut o istorie destul de zbuciumată; a fost sute de ani sub ocupație turceasca, apoi austriacă, au dau cu nasul asupririi pe acolo și italienii dar și nemții. Așa că Podgorica este binecuvântată de multe influențe, atât culturale cât și arhitecturale.

În aceste zile, vă așteptăm să vă înscrieți pe ultimele locuri în excursia din luna mai, atent pregătită de Agenția de turism Ultramarin. O altă excursie, tot de cinci zile, cu autocar din Timișoara, va avea loc în toamnă, din 6 septembrie. Excursia include transport cu autocar clasificat pentru transport internațional, 4 nopți cazare cu mic dejun la pensiune de 3 stele în Medjugorje, însoțitor de grup din partea agenției, tur pietonal în Mostar și excursia la cascada Kravice. Pentru toate detaliile vă invităm pe pagina https://www.ultramarintm.ro/oferta/mostarmedjugorje

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply