Maramureş – un muzeu autentic în mijlocul Europei

Să vizitezi câteva zeci de obiective, să străbaţi aproape aproape jumătate de ţară, să dormi în fiecare noapte în altă localitate – toate acestea în doar patru zile, nu e uşor. Însă dacă această zonă se numeşte Maramureş, iar în călătorie eşti însoţit de oameni frumoşi, nerăbdători să se bucure în fiecare minut de splendoarea peisajului şi porniţi la drum cu sufletul deschis,  atunci aceasta poate deveni una dintre cele mai frumoase excursii.

Ne-am transformat minivacanţa de 1 mai din acest an într-o călătorie spre natură, spre autenticitate, spre pământuri străvechi încărcate de istorie şi de tradiţii, dar şi de peisaje ce îţi taie respiraţia, pentru că, aşa cum ne-au mărturisit unii dintre turişti, acestea rivalizează cu cele din Franţa sau Elveţia.

Mramureşul este cu adevărat “un muzeu autentic în mijlocul Europei”, aşa cum ne-am intitulat călătoria, pentru că bogăţia locurilor ce pot fi descoperite este nesfârşită şi uluitoare de fiecare data.IMG_9334

Ne-am început călătoria spre Arad, fugind de ploaie, pentru că pe întreg parcursul excursiei noastre ne-a însoţit soarele, venit parcă în întâmpinarea zâmbetelor noastre ce nu se mai ştergeau de pe chipuri. Am văzut frumosul oraş vecin din autocar, pentru că prima oprire am făcut-o la Oradea, unde ne-a aşteptat o surpriză minunată: un oraş ca nou, cu o zonă centrală complet renovată, cochetă, ca desprinsă dintr-o vedere. Fiind 1 mai, oraşul era destul de gol, aşa că am avut timp să ne bucurăm pe îndelete de splendoarea clădirilor, majoritatea în stil secesion, să intrăm în Biserica cu Lună, să facem poze Vulturului Negru, să ne plimbăm prin centrul pietonal şi să admirăm statuile marilor personalităţi ale oraşului.

Încărcaţi de soare şi de frumos, am pornit spre Carei, iar aici ne-a întâminat un castel ca din poveşti: Castelul Karolyi, un edificiu baroc impunător, complet renovat, ce adăposteşte un muzeu exceptional: pot fi vizitate camerele în care locuiau membrii familiei Karolyi, obiecte găsite în jurul castellui, dar şi o impresionantă colecţie de trofee şi arme de vânătoare ce au aparţinut colecţionarului (timişorean prin adopţie) Zoltan Panczel şi care până nu de mult se aflau în casa acestuia din localitatea cărăşană Brebu Nou.

IMG_9375

După ce ne-am odihnit la un frumos hotel din Satu Mare a doua zi, pe un soare voios, am poposit într-un tărâm al legendelor şi al poieniţelor înflorite: Ţara Oaşului. Mii de flori prin iarba deasă şi curată ne-au îmbiat să ne aşezăm pe pământul străvechi, să ne umplem de energia lui şi să mulţumim, fiecare în felul său, pentru ceea ce ne este dat să trăim. Toate acestea la Muzeul Ţării Oaşului – un complex de case străvechi ce păstrează arhitectura şi interioarele tradiţionale, dar şi o biserică de lemn din prima parte a secolului XVII. Cu greu ne-am desprins din locul acesta, unde fericirea părea la ea acasă, dintotdeauna, netulburată de nimic.

IMG_9416

IMG_9445

Şi cu multă voioşie ne-am îndreptat spre Săpânţa: Cimitirul Vesel ne-a întâmpinat cu albastrul său unic în lume şi cu crucile ce ne-au dat încă o data de gândit: dar dacă chiar este aşa? Dacă moartea într-adevăr este doar o trecere spre o lume mult mai frumoasă, mai veselă, eternă?

IMG_9461

La Sighetu Marmaţiei am făcut un popas mai lung la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Nici nu putea fi altfel, pentru că locul este atât de încărcat de istorie, încât merita măcar câteva ore din timpul nostru pentru a nu uita… Fosta închisoaare din Sighet adăposteşte celule în care au suferit şi au murit oameni (ex. Celula în care a murit Iuliu Maniu), majoritatea dintre acestea având acum o tematică ce aminteşte de opresaliile fostei Securităţi, de chinurile prin care au trecut nişte oameni cu caractere măreţe, de sufletele simple dar credincioase ale predecesorilor nostri. Un loc prin care, cred, ar trebui cu toţii să poposim măcar o data în viaţă şi să trimitem un gând spre toţi aceşti martiri.

Ne-am încheiat ziua a doua într-un colt de Rai. Cu adevărat un loc unde nu-ţi poţi imagina că s-ar putea întâmpla ceva rău. Un tărâm unde nu-ţi mai aminteşti grijile şi supărările zilnice. Un loc unde sufletul tău se simte firesc, de parcă a ajuns în sfârşit acasă: frumoasa Mănăstire Bârsana.

IMG_9494

Cu greu am plecat şi de aici şi asta doar pentru că se lăsa înserarea şi trebuia să ajungem spre următorul loc de odihnă, la Borşa. Însă eram cu toţii atât de încărcaţi de frumuseţe, că aproape nici nu am sesizat drumul rău de la intrarea în Borşa şi nici întunericul ce ne-a înconjurat în inima munţilor până am ajuns la hotel.

În cea de-a treia zi cu soare am avut un program special: am luat mocăniţa de la Vişeul de Sus şi ne-am plimbat timp de aproape şase ore pe Valea Vaserului. Splendid e un cuvânt prea sec pentru minunile naturii ce ne-au ieşit în cale pe tot traseul. Pe o rută de aproape 60 km, mocăniţa noastră a fost condusă de locomotiva cu abur Bavaria, construită în 1954. Ne-am simţit ca nişte copii întorşi mult în timp, într-o epocă fără tehnologie, fără semnal la telefon, doar cu natura şi ecoul munţilor.

IMG_9537

Pe înserat, am poposit la Cluj, frumosul oraş transilvănean, cu veşnicul lui aer de nobleţe.

Mai aveam o zi de excursie, aşa că grupul nostru de oameni frumoşi s-a dus să ia o gură de sănătate la peste o sută de metri sub pământ: Salina Turda. Văzusem fotografii, dar nu am bănuit niciodată cu adevărat frumuseţea şi senzaţia incredibilă pe care o poţi avea în Salină. Ne-am plimbat prin sălile cu ecou, am rămas aproape la propiu cu gura căscată văzând ce a creat mâna omului sub pământ, ne-am dat cu roata panoramică şi unii dintre noi, mai curajoşi J au încercat chiar o plimbare cu barca pe lacul subteran. Cred că este unul dintre cele mai impresionante locuri din România. Unde mai pui că după aproximativ jumătate de oră toţi am început să simţim efectul aerului sărat. Şi de aici ne-am adunat cu greu, pentru a porni spre frumoasa cetate Alba Iulia, care ne-a aşteptat cu un aer melancolic dar curat, din cauza ploii ce se pornise. Cu toate acestea, ne-am simţit bine, ne-am îndestulat la un restaurant medieval din cetate şi ne-am bucurat privirile în Sala Unirii.

IMG_9628

IMG_9679

Am enumerat doar locurile unde am poposit. Însă drumul nostru a fost mult mai lung, cu mici tururi din autocar (prin Salonta, Dej, Aiud), cu sate pe care le-am străbătut cu emoţie (Vama, Coşbuc, Lancrăm), cu peisaje ce uneori au aşternut uneori tăcerea în autocarul nosru vesel, rămânând cu toţii cu ochii pierduţi pe geam printre văi verzi de o frumuseţe aproape nepământească.

Îndrăznesc să spun încă o data că avem o ţară splendidă. Că trebuie doar să vrei să o (re)descoperi şi ea te va surprinde într-un fel minunat, pentru tot restul vieţii. Că poţi să te simţi incredibbil de bine într-o vacanţă în România. Că frumuseţea este lângă noi, la tot pasul şi nu te costă nimic să fii pur şi simplu fericit.

IMG_9478

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Maramureş – un muzeu autentic în mijlocul Europei”

  1. rascol says:

    Simona, am recitit acest frumos articol, scris cu taota placerea a tot ceea ce am vizitat!! Imi doresc si alte trasee, bine alese si bine gandite, care sa faca placere atat ochiului, cat si inimii!! Pentru mine, este una dintre cele mai frumoase excursii, chiar daca nu cunosteam pe nimeni din grup!!Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult, in afara frumusetilor lasate de Dumnezeu pe acele meleaguri, a fost frumusetea de pe chipul si din inima oamenilor!! Redau,pentru m-a miscat ff mult, bucuria cu care chelnerul de la hotelul din Cluj si-a facut datoria, pentru mine, care am sosit ultima la masa, cerandu-i un meniu aparte din cauza diabetului si a altor probleme, a fost grozav; de la paine prajita+ indulcitor sintetic,legume, totul diferit de ceilalti, si acestea acompaniate de glume si buna dispozitie!!!

  2. Ultramarin says:

    Doamna Ilinca, într-adevăr, a fost o excursie frumoasă, de neuitat 🙂 Este bine ca toată lumea să ştie că avem nu doar o ţară frumoasă, ci şi oameni frumoşi în România! Şi e minunat când descoperi asta neşteptat, în mijlocul unor necunoscuţi, cum bine aţi spus. Da, vă promiitem că vom mai face şi alte excursii minunate prin România. Programul “Iubeşte România Ta!” trece cu bine de primul an, aşa că de anul viitor vom dezvolta traseele. Vă ţinem la curent cu tot ce pregătim şi mulţumim că sunteţi alături de noi!

Leave a Reply