Magie și vis la Târgul de Crăciun de la Praga

Târgul de Crăciun de la Praga se desfășoară anual între 1 decembrie și 6 ianuarie, fiind un eveniment ce conferă capitalei Republicii Cehe o doză de magie ce o face de-a dreptul irezistibilă, întrucât îi aduce laolaltă pe localnici și pe turiști într-o atmosferă plină de prietenie, îmbăiată în mii de lumini multicolore și acompaniată de acorduri meșteșugite. Târgul de Crăciun de la Praga este, astfel, un exemplu elocvent pentru ceea ce înseamnă spiritul sărbătorilor de iarnă.

Trebuie spus încă de la început că, practic, Praga devine în întregime locul de desfășurare a târgului. Punctele focale ale târgului sunt Piața Veche și Piața Viaceslav, dar căsuțe specifice târgului există peste tot în centrul istoric al orașului.

Elementul principal al târgului de Crăciun de la Praga este constituit de căsuțele din lemn decorate cu mii de lumini, unde se vând produse tradiționale precum jucării din lemn, sticlă de Boemia, bijuterii, broderii, ceramică, lumânări și, bineînțeles decorații de Crăciun.

Dar târgul de Crăciun de la Praga nu înseamnă numai shopping. Vizitatorii pot fi martori la prepararea unor bucate specifice pentru bucătăria cehească, pe care le pot gusta apoi alături de un vin fiert sau de celebra bere pragheză. În această perioadă veți putea vedea la Praga jamboane întregi stând la afumat și veți putea vedea cum iau nașterii celebrii cârnați cehești.

Dar târgul de Crăciun de la Praga este un eveniment și pe placul copiilor! În Piața Veche este amenajat un mic grajd în care cei mici pot mângâia fără probleme oi, capre sau măgăruși. Desigur, nu poate lipsi nici ieslea de Crăciun, reprodusă în Piața Veche practic la scară naturală.

Un element special al evenimentului este pomul de Crăciun: un brad înalt de peste 10 m adus în fiecare an din Munții Krkonose. Acesta este decorat cu mii de lumini multicolore și este aprins în fiecare seară în jurul orei 17:00. Aflat în mijlocul unei piețe ce respiră adânc din înălțimile stilului gotic, bradul de Crăciun devine un element de-a dreptul spectaculos.

Dar nu poate exista Crăciun fără colinde, nu puteau lipsi nici acestea din magia târgului de Crăciun de la Praga. Tot în Piața veche este amplasată o scenă pe care vin și cântă colinde nenumărate grupuri vocale și instrumentale din întreaga Europă. La acestea se adaugă miile de concerte organizate în bisericile din Praga în perioada sărbătorilor.

Târgul de Crăciun de la Praga înseamnă, înainte de toate, o atmosferă unică în Europa și un bun prilej de a reveni la lucrurile simple ce ne condimentează viețile și fără de care totul în jurul nostru ar fi foarte steril. Dar de toate acestea vă veți convinge cu siguranță dacă mergeți iarna aceasta la Praga.

Special pentru târgul de Crăciun de la Praga am organizat un sejur de 4 zile cu plecare în data de 29 noiembrie. AICI puteți găsi mai multe detalii despre această excursie.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply