La pas prin Toscana, pământul miracolelor

Este poate cea mai frumoasă regiune a Italiei, dacă nu chiar una dintre cele mai atractive părţi ale Europei şi cu siguranţă, una dintre destinaţiile obligatorii măcar o dată în viaţă ale oricărui călător pasionat. Toscana înseamnă evadare în alte timpuri, în care frumuseţea te înconjoară la tot pasul şi arta este un mod de viaţă.

Am făcut o călătorie de o zi printre dealurile Toscanei, o drumeţie în care ne-am umplut inimile de tot ce înseamnă stil de viaţă italienesc pur: oraşe vechi, medievale, aşezate în vârf de colină străjuind semeţe împrejurimile, degustări din cele mai bune vinuri din Chianti, mâncare tipic toscaniană şi vizite în cele mai semeţe clădiri ale frumoasei Siena.

IMG_7068  Orăşelul San Gimignano, un minunat exemplu de arhitectură medievală, înscris, desigur, în patrimoniul UNESCO, este locul perfect unde să te pierzi pe fermecătoarele străduţe rustice, pline de flori şi de mici magazine cu produse autohtone alimentare sau cosmetice, dar şi prin galerii de artă în care artişti locali îşi expun viziunea asupra peisajului toscanian. Şi tot aici este locul perfect unde să te opreşti la una din cochetele cafenele pentru a savura pe îndelete viaţa calmă a orăşelului, sau să încerci gustul unic al celei mai bune îngheţate din lume, la Gelateria Dondoli (iar pentru aceasta veţi plăti doar 2 euro pentru două cupe uriaşe – dar gustul merită toţi banii!!).

Autocarul ne-a dus la fel de liniştit şi fără griji ca şi stilul de viaţă al italienilor, printre dealuri arămii cu măslini sau viţă de vie, simţindu-ne răsfăţaţi de soarele blând, venit parcă din timpuri medievale. Iar foamea ne-am astâmpărat-o la prea frumoasă fermă – fabrică de vinuri toscaniene, unde Andrea, unul dintre proprietari, ne-a prezentat cele mai bune arome ale vinurilor Chianti produse în zonă. Vinuri care au mers de minune cu produsele servite la prânzul tipic toscanian pe care l-am luat în vârful dealului.

IMG_7135

Nu putea să lipsească din turul nostru prin Toscana o oprire în splendida Siena, unde în Piazza del Campo priveliştea ne-a tăiat răsuflarea. Grupuri de tineri frumos îmbrăcaţi, cu steaguri ale diferitelor regiuni italiene, se confruntau într-o competiţie de măiestrie, în uralele asistenţei. Palazzo Publico, primăria medievală a oraşului decorată cu fresce ce ilustrează teme ale guvernării, tronează maiestuoasă în piaţa cu aspect de amfiteatru fără trpte – considerată de altfel una din cele mai frumoase pieţe publice din lume. Iar puţin mai încolo, am rămas cu toţii înmărmuriţi în faţa Catedralei din Siena, un exemplu spectaculos de arhitectură gotică, din marmură albă şi neagră-verzuie, cu o strălucire aproape ireală în apusul soarelui. Dungile albe şi negre care îmbracă zidurile interioare şi coloanele dau o atmosferă dramatică, dar caldă în acelaşi timp, iar faţada realizată de marele artist italian Giovanni Pisano este considerată una dintre cele mai frumoase faţade din lume. La fel de uluitoare este pardoseala din marmură cu intarsii, realizată de Domenico Beccamufi, dar şi splendidele sculpturi de Bernini şi Michelangelo.

IMG_7188

Am încheiat turul nostru prin Toscana în minunata fortăreaţă Monteriggioni, locul unde în prezent mai trăiesc doar patru localnici, dar unde există un excepţional hotel, restaurante şi cafenele pitoreşti şi o atmosferă de vacanţă de film vechi. Poate nu întâmplător aici au fost filmate şi scene din celebrul film “Gladiatorul”.

IMG_7216

Am călătorit mult, dar cu siguranţă Toscana este locul unde aş vrea să mă reîntorc mereu. Pentru aerul de poveste oprită în timp în cel mai frumos moment al ei, pentru peisajele medievale de pe colinele blânde, pentru stilul de viaţă relaxat, firesc, îmbietor, pentru muzeele în aer liber şi pentru capodoperele din interiorul şi exteriorul fiecărei clădiri. Pentru că Toscana nu poate fi asemuită cu nicio altă parte a lumii.

IMG_7059

 

 

IMG_7154

 

 

IMG_7174

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “La pas prin Toscana, pământul miracolelor”

  1. te-muti.ro says:

    frumos la toscana

  2. Am vizitat cand eram ceva mai mic, o sa o revizitez acum, cu ochii si mintea unui adult de data aceasta!

  3. Darius says:

    Un loc foarte frumos intr-adevar, sper sa ajung sa-l revizitez cat de curand, am ramas cu amintiri frumoase despre acest loc.

Leave a Reply