Izvoarele termale Pamukkale, Turcia

Pamukkale este cu siguranță unul dintre locurile cele mai frumoase din lume, deși foarte puțini știu despre ce este vorba. Situat în Turcia, în regiunea Denizli, Pamukkale este locul de pot fi admirate mai multe bazine naturale de apă termală. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Ceea ce avem de fapt este o uriașă stâncă de calcar în care apele termale au format bazine, cascade și chiar stalactite. Toate sunt atât de albe încât pare să fie gheață. 

Totul este, de fapt, un fenomen natural. Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Odată ce apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și formează astfel celebrele terase albe. Apa își face croiește drumul prin calcar și se desparte în mai multe brațe. În cele din urmă se formează câteva bazine principale. Odată ce aceste bazine sunt pline, apa începe să se reverse în afara lor, formând alte bazine adiacente mai mici.

Atunci când izvorăște apa este extrem de fierbinte. Atât de fierbinte încât nu poate fi atinsă. Pe măsură ce apele termale își croiesc drum către bazinele inferioare, temperatura lor scade până la temperatura de 33 grade Celsius. Din acest motiv, turiștii se pot bălăcii în aceste bazine naturale aproximativ 6 luni pe an, indiferent de temperatura de afară.

Dar frumusețea deosebită a izvoarelor termale Pamukkale constă trei elemente indispensabile: apa, calcarul și lumina soarelui. Cum calcarul este alb, apa și calcarul iau preiau mereu culoarea luminii, ceea ce înseamnă că acest loc este cel mai frumos la răsărit și la asfințit, atunci când lumina soarelui se joacă cu mai multe nuanțe de culori.

La Pamukkale nu este foarte greu de ajuns, intrucât se află la aproximativ 20 km de orașul Denizli. Acolo există și aeroport internațional. la fel de bine se poate ajunge și cu autobuzul sau mașina privată. Zona s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic și din acest motiv se pot găsi nenumărate oportunități de cazare. Prețurile pentru cazare încep undeva la 30 EUR/noapte. De la Timișiara până la Pamukkale sut aproximativ 1800 de km. Din alte zone ale României distanța este, evident, mai mică.

N.B. Dacă doriți să vizitați acest loc minunat, noi vă putem oferi cazarea și vă putem organiza transportul cu avionul pana in orasul Denizli. Pentru aceasta ajunge doar să ne contactati.

În încheiere, iată și o galerie foto

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Izvoarele termale Pamukkale, Turcia”

  1. In afara de Pamukkale, ocoliti dealul pe la baza, treceti de intrarea de nord si veti ajunge în satul Karahayit (cam la 5 km distanta de Pamukkale). Si aici sunt multe pensiuni si hoteluri-spa, însa ceea ce caracterizeaza aceasta localitate sunt travertinele colorate (rosu, portocaliu, galben, verde etc) si nu albe ca la Pamukkale.

  2. firoiu.gabriel says:

    am fost acolo am ramas atit de impresionata de frumusetea teraselor de calcar de parcul cu bazinul cleopatrei totul este de nedescris vissssss abia astept sa ma reintorc si in vara aceasta in kusadasi si sa vizitez iar terasele de calcar de la pamukale si restul frumusetilor turciei VIZITATI KUSADASI VIZITATI TERASELE DE CALCAR DIN PAMUKALE ESTE FEERIE

Leave a Reply