Escapadă în “Veneţia nordului”

Când spui Amsterdam te încearcă pe negândite fiorul curiozităţii. Vrei să ajungi acolo, ca într-o destinaţie unde ştii de dinainte că te vei simţi bine, că nu are cum să nu îţi placă, că vei testa şi trăi doar stări de fericire. O destinaţie oarecum controversată, dar pe care trebuie să o trăieşti ca să îţi poţi da cu părerea despre oraşul supranumit “Veneţia nordului”.

DSCN5830Împânzit de străduţe cochete şi canale pe care plutesc bărci cu turişti extaziaţi, atracţii turistice pe fiecare metru pătrat, Amsterdamul m-a cucerit încă din prima zi: pentru că are de toate – muzee incredibil de frumoase, restaurante şi cafenele cochete, multe canale cu ape line în care se reflect clădiri colorate şi dulci, sute de mii de biciclete şi de departe, cei mai relaxaţi oameni din Europa. Clădirile albe şi roşii, curate şi împodobite de flori, se ridică înguste dar semeţe într-o arhitectură unică, într-o combinaţie ce se reflectă pitoresc în apele canalelor ce ţin de multe ori loc de străzi. Majoritatea caselor nu depăşesc trei – patru etaje şi sunt împodobite de ornamente ce datează chiar şi din secolul XVI – dar sunt întreţinute, renovate şi ţi se relevă treptat, dacă te apropii, la umbra copacilor ce devin acum, încet, arămii. Iar dacă priveşti oraşul de pe puntea unui vaporaş ce te poartă pe canale retrase, spectacolul clădirilor este şi mai impresionant: porţi sculptate, ferestre largi având deasupra câte un blazon vechi, interioare pe care le ghiceşti luminoase şi pline de flori, sau celebrele garsoniere pe apă – un fel de vaporaşe în care locuiesc oameni ce te privesc zâmbind de pe puntea proprie transformată în terasa familiei.

Deşi te afli într-o mare capitală europeană, ai impresia că te afli într-un oraş de jucărie, de poveste: cochet, impresionant, dar nu prin măreţie, ci prin unicitatea clădirilor şi a modului de viaţă. Pentru că în ciuda libertinajului declarat, în Amsterdam nu am văzut nici un om necivilizat pe stradă şi nici vreun gest cât de mic necuviincios nu am întâlnit. În schimb am văzut peste tot opere de artă. Pe aproape fiecare străduţă centrală se află câte un muzeu: de la celebrul Rijks Museum, care adăposteşte peste şapte milioane de exponate, trecând prin frumosul Muzeu Van Gogh care cuprinde cea mai mare colecţie de tablouri ale celebrului pictor olandez, dar şi ale altor impresionişti, apoi Casa Annei Frank, în care olandeza a scris jurnalul persecuţiilor naziste. Dar şi Palatul Regal din Piaţa Dam, Muzeul Madame Tussaud, Fabrica Heineken, Muzeul Torturilor, Muzeul Lalelelor, Muzeul de Istorie sau Muzeul de Tehnică Nemo – câteva din locurile ce pot fi vizitate pentru exponatele unice. Şi desigur, la o plimbare la ceas de seară, celebrul Cartier Roşu – o reţea de străduţe cu vitrine, lumini roşii şi femei ce îţi zâmbesc din spatele acestora – o zonă de divertisment din care nu puteau să lipsească Muzeul Sexului, Muzeul Canabisului, ba chiar şi un mic Muzeu al Prezervativelor.  Iar în Piaţa de flori spectacolul este unic: pe marginea apei se întinde o stradă întreagă de corturi ce adăpstesc toate florile pe care cineva şi le poate imagina: de la cactuşi, orhidee şi plante carnivore până la celebrele lalele olandeze, în toate culorile şi formele posibile. Şi desigur, toate acestea şi în varianta împachetată, de luat acasă şi plantat în propria grădină. Ceea ce am şi făcut, chiar dacă asta a însemnat jumătate din bagaj…:)

IMG_5593

 

IMG_5600

Amsterdam este unul din cele mai verzi şi nepoluate oraşe pe care le-am vizitat. Aceasta nu doar datorită florilor aflate peste tot, ci şi pentru că în oraş nu există străzi mari sau bulevarde împânzite de maşini: majoritatea olandezilor circulă cu bicicleta (sunt 800 000 de biciclete şi 700 000 de locuitori) sau pe ape. Tocmai de aceea, pistele pentru biciclete sunt de două – trei ori mai largi decât trotuarele pentru pietoni şi trebuie să fii foarte atent să nu mergi pe ele ca să nu fii claxonat insistent de cei care pedalează. (Lucru pe care turiştii îl fac destul de des, pentru că este imposibil să nu mergi uitându-te mai mult pe sus, la splendoarea clădirilor, decât pe unde mergi). Dar cu toate acestea, este un oraş care nu îţi produce nici un fel de stres, de agitaţie – totul are un aer extrem de simpatic şi de relaxat.

IMG_5532

Amsterdam este un oraş în care ajungi curios şi pleci relaxat. Trăieşti starea de bine peste tot, la nivelul tuturor simţurilor – şi fără să vrei, împrumuţi ceva din aerul nordic degajat, fără griji, doar cu bucuria fiecărui minut trăit într-o asemenea călătorie.

DSCN5763

 

IMG_5677

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply