Dancing House, Praga

Praga nu este doar o destinație turistică ci o călătorie în timp care te poartă din secolul XII în Evul Mediu și înapoi. Străbătând Praga la pas se pot admira capodopere arhitecturale din toate timpurile. Fie că vorbim despre stilul gotic, baroc, art nouveau sau deconstructivismul post-modern, toate pot fi găsite de multe ori chiar la un loc. Ca atitudine, se poate spune că Praga este o fostă capitală comunistă cu aspect occidental, un oraș slav cu spirit germanic, un oraș simplu dar cu un aer aristocratic parizian.

Revenind la arhitectură, unul dintre obiectivele cele mai căutate este Dancing House, o clădire numită și Dancing Building sau Ginger & Fred. Este vorba despre o clădire care se află în centrul orașului, pe malul Valtavei, la o aruncătură de băț de Teatrul Național și la 10 minute de mers pe jos de Podul Carol. Clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect Frank Ghery în colaborare cu arhitectul Vlado Milunic pe locul unei clădiri istorice care a fost distrusă în timpul bombardamentelor din anul 1945. Parcela a fost curățată în anul 1960 iar clădirea a fost proiectată în 1992 și finalizată în 1996.

In ceea ce privește stilul arhitectural, Dancing House se încadrează în stilul deconstructivismului modern, ceea ce a atras și numeroase critici având în vedere amplasamentul, întrucât aproape toate clădirile învecinate sunt în stilul baroc sau art nouveau.

Frank Ghery s-a inspirat de la celebrul cuplu de dansatori Ginger Roberts și Frank Astaire, încercând să transfere eleganța dansatorilor în forma clădirii. Astfel, clădirea are două corpuri distincte de clădire: un turn de sticlă susținut de stâlpi de beton curbi, și un corp situat paralel cu albia râului, cu formă vălurită redată de rândurile de ferstre aliniate în mod neregulat.

Dancing House este astăzi una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume datorită design-ului ei unic și apare frecvent în diferite topuri cu cele mai interesante clădiri proiectate vreodată. Când vizitați Praga, nu ezitați să vă faceți timp pentru a admira această bijuterie la fața locului.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Dancing House, Praga”

  1. […] bulevarde în stil art nouveau, nelipsind nici deconstructivismul modern, reprezentat de Dancing House, una dintre clădirile cele mai celebre din lume. Castelul cu Bazilica Sf. Vit, Podul Carol, Ceasul […]

Leave a Reply