Cu bus-ul turistic prin Barcelona

Barcelona, locul unde Marea Mediterană are cea mai albastră apă, s-a dovedit a fi, în doar patru zile (dintre care una ploioasă) unul din cele mai frumoase oraşe văzute vreodată. Nu ştiu dacă asta se datorează soarelui, mării, istoriei sau influenţelor culturale. Cert este că oraşul m-a cucerit iremediabil.

Oraşul poartă amprenta splendidelor clădiri ale lui Antoni Gaudi, unul dinte cei mai reprezentativi creatori ai stilului Art Nouveau. Cei care văd pentru prima dată oraşul şi nu sunt familiarizaţi cu istoria lui, sunt de regulă uimiţi de atmosfera sa specială, de faptul că un oraş atât de modern şi cosmopolit a păstrat intact aspectul său gotic, dar şi de contrastul şi totodată armonia dintre arhitectura spectaculoasă a cartierului Eixample şi labirintul format de străzile şi clădirile medievale din Ciutat Vella.

IMG_8805

Patru după-amieze şi două seri. De atât am avut nevoie pentru a străbate Barcelona în lung şi în lat, pe jos, cu autobuzul turistic sau cu metroul. M-am convins acum că cea mai bună modalitate de a cunoaşte un oraş, atunci când timpul îţi este limitat şi nu ai un ghid lângă tine, este bus-ul turistic. În Barcelona sunt trei linii pentru turişti: roşie, albastră şi verde, acoperind întregul oraş. Împreună au 44 de opriri, iar turistul se poate da jos şi urca oricnd, la orice staţie, pe orice linie. Linia roşie este cea mai lungă şi merge în partea de sud a Barcelonei, cu Piaţa Spania, Palau National (ce găzduieşte Muzeul Naţional de Artă), zona olimpică, Fundaţia Joan Miro, telefericul din Montjuic, Muzeul Maritim, Portul Vell, Muzeul de Istorie, Piaţa Palatului, Piaţa Catalunia, Casa Battlo – un traseu fermecător, pe bulevarde largi sau printre parcuri de palmieri. Linia albastră duce spre cel mai cunoscut simbol al Barcelonei, Sagrada Familia şi urcă apoi spre zona de nord, către Palatul Regal, minunatul parc Guell, stadionul FC Barcelona (când am ajuns eu chiar începea un meci), dar şi prin zona universitară a oraşului. Linia verde, cea mai scurtă, se plimbă de-a lungul mării, pornind de la Portul Olimpic. Desigur că te poţi da jos să mergi pe plajă, eventual să faci o baie în marea turcoaz, iar apoi să îţi continui traseul. Sau dacă rămâi la plajă, poţi vizita oraşul a doua zi, cu acelaşi bilet.

IMG_9136

Evident, într-o după amiază, timp de cinci ore, nu am făcut decât să mă plimb cu bus-ul turistic, coborând dintr-unul şi urcând în altul (staţiile celor trei linii sunt apropiate în unele puncte), fără să mă satur să descopăr la fiecare colţ o altă minune a Barcelonei. Da, poţi să faci acest lucru şi de unul singur: e aproape imposibil să te pierzi (şi dacă te pierzi, e atât de fumos să rătăceşti pe străzile oraşului!!!…) şi în plus, în autobuz asculţi într-una din cele 11 limbi (română nu) explicaţiile şi poveştile fiecărui loc. Biletul pentru o zi pe toate cele trei linii costă 27 euro pentru un adult, iar pentru două zile, 35 euro. Nu ştiu dacă e mult sau puţin, cu siguranţă însă cantitatea de informaţii, de fotografii şi de bucurie în suflet nu poate fi măsurată în bani.

Sunt atât de multe lucruri de văzut şi de făcut, astfel încât nu este de mirare că Barcelona este unul dintre cele mai îndrăgite oraşe din Europa. Arhitectura fabuloasă, viaţa culturală bogată, plajele şi vremea minunată pe tot parcursul anului, plus infrastructura impecabilă, fac din acest oraş una dintre destinaţiile cele mai căutate din Europa. Mă voi întoarce meru cu drag aici şi fără îndoială, o voi lua de la capăt în încercarea de a-l descoperi, cu bucuria de a păşi într-unul din cele mai fermecătoare locuri ale lumii.

IMG_8861

 

IMG_9029

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply