Cele mai frumoase destinaţii turistice din România

Ne gândim în aceste zile, poate mai mult decât în restul anului, la ROMÂNIA. Descoperim virtual sau din amintiri cât este de frumoasă, ne bucurăm că suntem locuitorii unui asemenea tărâm şi ne propunem cumva, să o cunoatem mai mult pe viitor.  Noi credem că trăim într-una in cele mai frumoase regiuni ale Europei, doar că, evident, nu ştim să vedem şi să apreciem asta. Castele impunătoare, lacuri cu ape scăldate de legendă, cascade spectaculoase, biserici şi monumente mărturii ale istoriei româneşti, peşteri de o frumuseţe uimitoare – aceastaa este, într-un cuvântt, România.

Vă propunem un top al celor mai frumoase zece destinaţii din ţara noastră, într-o selecţie a celor mai importante site-uri şi reviste de turism din lume:

  1. CASCADA BIGĂR

Chiar dacă la nivel național este cunoscută doar de cărășeni, spectaculoasa cascadă Bigăr a reușit să devină, mai ales anul acesta, renumită în afara granițelor țării. Site-ul “The World Geography” a plasat minunata cădere de apă pe poziţia fruntaşă într-un top, alături de destinaţii consacrate din Statele Unite ale Americii, Filipine sau Australia.

cascada-bigar-10

 2.      CASTELUL PELEŞ ŞI CASTELUL HUNIAZILOR

Jurnaliştii străini de la “Off to Europe” spun că în România se află două din cele mai frumoase zece castele din lume, și anume Peleșul și Castelul Huniazilor.

Castelul Peleş are 170 de înăaperi, din care doar 10 sunt accesibile turiştilor şi adăposteşte mai multe colecţii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobilă, tapiserii, statuete, obiecte de ceramică, elemente de veselă din aur, argint şi porţelan, vitralii.

“Magnifica structură”, după cum numesc jurnaliştii străini Castelul Huniazilor, a fost construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic, fiind cunoscută şi sub numele de Castelul Hunedoara. Ridicat de Iancu de Hunedoara, castelul este una dintre cele mai importante construcţii gotice nu numai din Transilvania, ci din întreaga ţară.

images

 

         3. INSULA OVIDIU

Insula Ovidiu este singurul obiectiv turistic de la noi din ţară care se află pe o insulă naturală. Amplasată pe lacul Siutghiol la 5000 de metri de malul staţiunii Mamaia şi la 500 de metri de cel al oraşului Ovidiu, este un loc inedit al litoralului românesc. Poetul latin Ovidiu, exilat de împăratul Cezar, se pare că a locuit pe insula care îi poartă numele, unde a şi scris, de altfel, „Tristele” şi „Ponticele”, inspirate de atmosfera mohorâtă a iernilor la malul mării.

insula ovidiu

 

     4. CAZANELE DUNĂRII

Cazanele Dunării sunt un important obiectiv turistic din Parcul Natural Porţile de Fier şi reprezintă un sector din Defielul Dunării, la trecerea fluviului printre Munţii Carpaţi. Unul dintre cele mai atractive şi mai admirate puncte de pe traseul Cazanelor Dunării îl reprezintă chipul lui Decebal sculptat în stâncă. 12 sculptori au lucrat la ceea ce avea să fie cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înalta de 55 de metri şi lată de 25 de metri.

cazanele dunarii

 

   5. LACUL ALBASTRU

Lacul Albastru, monument al naturii, este o arie protejată de interes naţional, situat în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie. Rezervaţia naturală reprezintă o întindere de apă de formă eliptică, având o adâncime de până la 4 metri. Apa provine din precipitaţiile infiltrate în lucrările unei vechi excavaţii miniere. În nicio altă ţară din lume nu mai există un lac care să îşi schimbe culoarea în funcţie de lumina care bate în el sau de oamenii care înoată aici.

lacul-albastru-din-romania

 

     6. LACUL FĂRĂ FUND

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund este situat în Munţii Siriului, mai exact pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zonă sălbatică, puţin cunoscuta de turişti. Una dintre legende spune că aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune ca un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă.

lacul fara fund

 

     7. PEŞTERA URŞILOR ŞI PEŞTERA MOVILEI

Peştera Urşilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Munţilor Apuseni, ea aflându-se în judeţul Bihor, în comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri. Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă.

Peştera Movilei a fost descoperită în 1986 lângă Mangalia şi este unică în lume pentru ecosistemul din interiorul ei. Acesta funcţionează pe baza chemosintezei şi a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.

pestera-ursilor-ursul-prins-in-tavan

 

     8. BISERICA DE SUB LAC

Biserica de sub lac nu este doar un mit, acesata chiar exista la Beliş, în judeţul Cluj şi se arată doar în perioadele de secetă din timpul verilor toride. În zilele cele mai secetoase de vară, ies la suprafaţă ruinele unei biserici vechi din piatră, care se pare că datează chiar din secolul al paisprezecelea. Deşi apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereţii bisericii şi intruchipau îngeri şi scene biblice cunoscute.

belis

 

     9. LITORALUL ROMÂNESC

Pe lângă plajele tradiţionale din Mamaia, Costineşti, Neptun sau Vama Veche, există şi plaje sălbatice ca cea de la Corbu sau de la grindul Chiţuc. Acesta se întinde între Gura Portiței și capul Midia; are o lungime de circa 27 de kilometri și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. La nord de Mamaia, la circa 40 de kilometri, se află cetatea Histria, o cetate întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 înainte de Hristos. Iar pentru pasionatii de vinuri, litoralul atrage la Murfatlar între 6.000 – 7.000 de turişti anual pentru a vizita crama şi pentru a degusta din vinurile producătorului autohton.

plaja-vega

 

     10. SIBIU

Sibiul s-a clasat pe locul 8 în topul celor mai frumoase locaţii din Europa, într-un top realizat de revista americană FORBES. Descris precum un oraş mic, situat în inima Transilvaniei, cunoscut datorită frumuseţilor naturale, a peisajelor şi a istoriei bogate, Sibiul a depăşit chiar şi Roma, capitala Italiei, dar şi oraşul spaniol Deiam în clasamentul american. În 2007, Sibiul a fost numit capitala europeană a culturii. Apartamentele situate pe străzile pietruite, înconjurate de clădirile în culori pastelate, sunt cotate la puţin sub 50.000 de euro, scriu jurnaliştii americani în Forbes despre oraşul românesc.

sibiu

 

Noi ne propunem să descoperim şi să promovăm şi alte destinaţii de poveste din România astfel încât anul următor să putem include şi alte locaţii în topurile lumii. Cunoaşteţi asemenea locuri, de o frumuseţe unică, ce ar merita promovate în turismul românesc?

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply