Ce să faci la Belgrad într-o singură zi

Unul dintre cele mai vechi oraşe europene, Belgrad, supranumit şi „oraşul alb”, capitala Serbiei şi a fostei Iugoslavii, este una dintre cele mai apropiate destinaţii de Timişoara, pentru turiştii dornici să evadeze pentru o zi într-o metropolă plină de istorie, zbucium şi învăţăminte.

Oraşul este situat la vărsarea râului Sava în Dunăre, în partea de nord a Serbiei, fiind înconjurat din trei părţi de Voivodina şi dintr-o parte de Serbia Centrală. Distrus parţial de aproximativ 44 de ori, oraşul Belgrad este nu numai unul dintre cele mai vechi de pe continent, dar şi unul cu un destin extrem de zbuciumat. Cu toate acestea, în prezent Belgradul este o adevărată capitală europeană, un oraş care merită vizitat şi care oferă turiştilor un centru istoric ce numără nu mai puţin de 48 de pieţe şi piaţete şi 5500 de străzi vechi.

Belgrad este cel mai mare oraş din Serbia şi al treilea mare oraş de pe Dunăre, după Budapesta şi Viena. Aici s-a născut cultura Vinca, una dintre cele mai mari culturi preistorice din Europa. Denumirea de Oraşul Alb vine de la celţi, care au construit aici o cetate de culoare albă, locaţia fiind ulterior redescoperită de greci.

Dincolo de istoria fascinantă şi extrem de zbuciumată deopotrivă, la Belgrad nu ai cum să te plictiseşti, pentru că oraşul trepidează de viaţă, de evenimente, de efervescenţă. Deşi este plin de obiective turistice, dacă aveţi doar o zi la dispoziţie, vă propunem câteva locuri unde trebuie neapărat să mergeţi pentru  a simţi ce a însemnat şi ce mai înseamnă astăzi capitala Serbiei.

După un tur cu autocarul pe principalele bulevarde ale oraşului, unde puteţi vedea clădirile bombrdate la ultimul război prin care a trecut poporul sârb, alături de construcţii noi şi strălucitoare, vă propunem o primă oprire la Casa cu flori. Casa cu flori nu este altceva decât mausoleul liderului fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito. După destrămarea Federaţiei Socialiste Iugoslavia mormântul a fost închis timp de un deceniu, dar acum este deschis vizitatorilor. Tot aici, există un muzeu în care se pot vedea o serie de cadouri interesante pe care Tito le-a primit de la diverşi lideri ai lumii în timpul vieţii sale.

Catedrala Sfântul Sava, un adevărat monument arhitectural, domină orizontul Belgradului şi este construită pe locul unde se crede că a fost ars Sfântul Sava. Construcţia catedralei a început în anul 1935, iar interiorul ei poate găzdui până la 12 000 de persoane.

IMG_4128Cetatea Kalemegdan, datând din secolul al XVII-lea, a fost un punct de apărare important al oraşului, ridicat exact la confluenţa râului Sava cu Dunărea. Aici se pot admira încă băile turceşti, porţile medievale şi mormintele musulmane, precum şi un muzeu istoric.

Vizita nu ar fi completă fără o mică plimbare şi pe boema străduţă Skadarlija, aflată chiar în centrul oraşului, o alee pietonală plină de restaurante, cafenele, galerii de artă şi magazine de artizanat, învăluite în flori ce dau un farmec deosebit locului.

Şi desigur Belgradul are centre comerciale imense unde orice împătimit al cumpărăturilor se poate pierde ore întregi prin magazinele ticsite de mărfuri.

Pe noi oraşul alb ne-a convins să îl vizităm de câte ori avem o zi mai liberă şi dorim să evadăm într-o metropolă apropiată. Vă invităm să îl descoperiţi, chiar şi pentru o zi, pentru că îmbinarea de istorie, cultură şi civilizaţie, nu vă va dezamăgi.

IMG_4164

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply