Catacombele Priscilla din Roma

Una dintre atracțiile principale ale Romei este constituită, fără doar și poate, de catacombele romane. Parcă mai mult decât în oricare alt loc, catacombele devin locul privilegiat al întâlnirii dintre trecut, prezent și viitor. Nicăieri altundeva trecutul istoric nu se află la doar o palmă distanță de prezentul urban.

Una dintre cele mai importante catacombe din Roma sunt Catacombele Priscilla, stiutate pe Via Salaria, vis-a-vis de Villa Ada. Numele derivă cel mai probabil de la cel al unei femei de origine nobilă care în jurul secolului al II-lea ar fi donat o bună bucată de teren pentru construirea unui cimitir public. Prin urmare, saparea catacombelor a început în secolul al II-lea și a continuat până în secolul al V-lea când catacombele Priscialla au ajuns la amploarea lor actuală. Aproximativ 40.000 de persoane au fost îngropate aici pe parcursul celor 3 secole.

Catacombele Priscilla au o importanță deosebită din toate punctele de vedere, întrucât sunt singurele în care picturile murale s-au păstrat aproape perfect până în zilele noastre. Fiind îngropați mai mulți martiri și papi, catacombele Priscialla au fost un adevărat loc de pelerinaj al creștinismului timpuriu iar din acest motiv primul nivel al catacombelor abundă în picturi, fresce, și multe alte ornamentații.

Chiar și din punct de vedere teologic sau cultural, catacombele Priscialla au o importanță deosebită: aici există prima reprezentare grafică a Fecioarei Maria descoperită până astăzi. Ea a fost realizată, probabil, în secolul al II-lea, cu mult înainte de conciliile ecunenice care au permis reprezentarea Fecioarei Maria sub formă de icoane.

De văzut: Cubicolo della Velata, Capela Grecească, icoana Fecioarei Maria

Curiozități

– temperatura în catacombe este constată pe parcursul întregului an. Astfel, orice temperatură ar fi afară, în catacombe temeperatura este mereu undeva în jurul a 18 grade Celsius;

– catacombele nu au fost folosite drept ascunzătoare de către creștini în timpul persecuțiilor! Catacombele erau locuri publice și, prin urmare, una dintre primele ținte a soldatilor romani;

– catacombele se întind, vertical, pe 3 niveluri având o înălțime totală de aproximativ 35 m;

Bilet de intrare: 8 EUR

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply