Capri, insula poetilor, a indragostitilor si a multimilionarilor

Spre intrarea în golful Napoli, în imensitatea unei mări ce ar putea defini de una singură albastrul, a fost așezată de zei una dintre cele mai pitorești insule pe care ochiul omului a putut-o vedea vreodată. În vremuri uitate de cronici, insula Capri era legată de Peninsula Sorrentină, dar mișcarea mării a despățit-o de continent pentru a face din ea un veritabil punct de atracție.

Frumusețea insulei Capri este greu de descris în cuvinte. Peste tot se aruncă în mare stânci imense de calcar. Nici marea nu s-a lăsat mai prejos, iar valurile au săpat în aceste stânci nenumărate grote și peșteri, toate adevărate opere de artă. Două vârfuri de calcar se înalță semeț către cer, chiar dacă înălțimea lor nu depășește 600 m. De aici deducem că semeția nu rezultă din înălțimea munților, ci din postura lor. Deasupra pereților de calcar s-a depus sol fertil adus de vânt din cele patru zări ale orizontului. Astăzi aici cresc în voie măslini, portocali, lamâi și viță de vie.

Peisajele sunt încântătoare și au atras încă din antichitate atenția împăraților romani care veneau pe insula Capri să se odihnească. Nici poeții sau pictorii nu au putut rata valurile de inspirație artistică pe care Capri le emană. Așa au luat naștere aici două orașele distincte, Capri si Anacapri, cu străzi boeme, înguste, pline de vegetație și de soare. Astăzi trăiesc aici 12.000 de oameni, dar anual debarcă pe insulă aproximativ jumătate de milion de turiști. E mult pentru o insulă de doar 10 km pătrați.

O singură problemă a existat mereu pe insula Capri: nu există niciun izvor cu apă potabilă. Prin urmare, încă din antichitate locuitorii au dezvoltat sisteme ingenioase de colectare a apei pluviale. Sisteme asemanatoare functioneaza si astazi pentru a asigura apa potabila necesară. Dar turiștii nu simt niciodată lipsa izvoarelor, întrucât apă este mereu din belșug.

Turismul s-a dezvoltat foarte mult dar nu a afectat cu nimic frumusețea peisajelor. Prețurile pe insula Capri sunt pe măsura frumuseții peisajelor. Din acest motiv astăzi sunt atrași de Capri în special multimilionarii care debarcă pe insulă cu yahturile personale. Pe lângă ei, foarte mulți tineri căsătoriți aleg acest loc pentru a-și petrece luna de miere. Și nu este o alegere deloc rea. Cu greu veți mai găsi în lume locuri la fel de romantice precum Capri.

Capri este genul de destinație oarecum exclusivistă, dar care merită vizitată măcar odată. Pentru asta nu e nevoie de cazare. O excursie de o zi este îndeajuns. Pe insula Capri se poate ajunge cu vaporul, din Napoli. Există curse extrem de frecvente între Napoli și Capri.

În încheiere, iată câteva dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratați dacă mergeți pe insula Capri.

Stâncile Faraglioni

Faraglioni di Capri

 

Villa Jovis

Grota Albastra

Via Krupp

Peisaj de coasta

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply