
Există, undeva la vestul Europei, un ţinut de poveste, cu munţi decupaţi parcă din cărţi ilustrate, cu lacuri cu ape cristaline, cu orăşele medievale şi oameni ospitalieri, cu castele fastuoase şi biserici baroce în care te pierzi în timp. Ţinutul Bavariei este un loc în care poţi trăi bucuria în forma ei cea mai pură.
Landul Bavaria, cu capitala la Munchen, este una dintre cele mai frumoase părţi ale Germaniei, datorită peisajelor splendide, parcă pictate pe fundalul unui cer albastru curat, a naturii intacte, a aerului sănătos, a bogăţiei culturale şi a stilului de viaţă bavarez. Cultura este parcă la ea acasă aici, pentru că cetăţile, oraşele medievale, castelele şi bisericile oferă cadrul perfect pentru inspiraţie.
Călătoria spre castelele bavareze trece prin Austria, cu alte peisaje verzi fermecătoare şi cu o oprire în oraşul lui Mozart, Salzburg. Liniştea şi civilizaţia austriacă din Alpi te cuceresc imediat, iar drumul devine parcă mai înălţător, o dată ce ai început să-ţi umpli inima de frumuseţe.
Noi am pornit de la Salzburg spre Munchen cu ochii lipiţi de geamurile autocarului, pentru a nu rata niciun lac cristalin, niciun colţ muntos, nicio vale verde şi înflorită. Şi cu zâmbetul pe buze am descoperit, o dată intraţi pe teritoriul Germaniei, unele dintre cele mai frumoase drumuri din lume, care poartă denumiri pitoreşti. Pentru că aici, ca să ajungi de la un obiectiv la altul, călătoreşti pe Drumul Romantic, pe Drumul cetăţilor sau pe Drumul Alpilor Germani. Iar denumirile, putem să confirmăm, li se potrivesc pe deplin.
Munchenul, cu aerul lui medieval de sat mai mare cu clădiri maiestuoase şi clopote ce bat din oră în oră venind parcă din alte timpuri, ne-a cucerit imediat. Un oraş ce trepidează de istorie, cu o arhitectură impozantă şi cu oameni veseli, stând relaxaţi pe terasele numeroaselor berării din oraş. Atmosferă ce ne-a pătruns şi pe noi imediat, de parcă am aparţine dintotdeauna acelor locuri.
În Bavaria există în total peste 100 000 de monumente arhitecturale, peste 1 200 de muzee şi colecţii, 40 de teatre şi scene de operă de primă clasă. La acestea se adaugă fermecătoarele castele construite pe stânci abrupte sau pe malurile lacurilor alpine, locuri de o frumuseţe cutremurătoare, pline de legende şi poveşti misterioase.
Noi am început turul castelelor bavareze cu o vizită pe Insula Bărbaţilor, aşezată pitoresc între ape cristaline, loc în care, după ce răzbaţi drumul prin pădurea răcoroasă, decoperi un palat extravagant, construit de Ludovic al II-lea, o copie a celebrului Versailles de la Paris. Dorind să creeze un castel de poveste, în care melancolicul rege să se retragă, Ludovic al II-lea a lăsat aici o bogăţie arhitecturală: cel mai pur stil rococo francez, dus poate la extrem, se oglindeşte în camerele luxuriante, încărcate cu decoraţiuni, candelabre, picturi şi broderii. Dar nu doar castelul, ci şi parcul lui cu fântâni arteziene superbe este un loc în care poţi petrece o zi întreagă, adâncit în vremuri strălucitoare, de mult apuse.
Simbolul arhitecturii romantice idealizate, castelul Neuschwainstein, este, probabil, unul dintre cele mai fotografiate castele din lume. Şi are şi de ce, pentru că frumoasa construcţie se ridică semeţ pe o stâncă, în mijlocul munţilor, ca într-o poveste în care te trezeşti dintr-o dată şi te aştepţi ca prinţi şi prinţese cuceritoare să te întâmpine la intrare. Castelul este de fapt, nici mai mult, nici mai puţin, o construcţie pe care Ludovic al II-lea a ridicat-o pentru compozitorul Richard Wagner, ca semn al iubirii pe care i-o purta.
Castelul Hohenschwangau este o călătorie prin timpuri medievale, într-un decor ce îţi taie respiraţia: de aici, Ludovic al II-lea privea pe geam, spre celălalt munte, unde se construia castelul Neuschwainstein, sub stricta sa supraveghere.
Iar în Munchen, castelul Nymphenburg, este o construcţie elegantă, înconjurată de canale pe care eplutesc graţios lebede, raţe şi gâşte sălbatice, şi unde se poate vizita şi un muzeu al trăsurilor şi al porţelanurilor.
Călătoria la castelele bavareze poate fi, de departe, una din cele mai frumoase excursii pe care le puteţi face. Aşa a fost şi pentru noi, pentru că după patru zile ne-am întors încrcaţi de cunoştinţe istorice şi legende, şi îmbogăţiţi sufleteşte de peisaje unice şi de splendori arhitecturale.
Am fost, este superb