Budapesta in perioada Adventului

Pentru creștinii romano-catolici, adventul este perioada de pregătire pentru Nașterea Domnului. Această perioadă începe cu patru duminici înaintea zilei de 25 decembrie. Una dintre cele mai frumoase tradiții de advent este coronița de advent: o coroană de brad cu patru lumânări. În fiecare dintre cele patru duminici ale adventului se aprinde câte o lumânare, astfel încât în duminica ce precede Crăciunul, toate cele 4 lumânări să fie aprinse.

Trebuie avut în vedere acest mic detaliu spiritual și cultural atunci când spunem că cea mai frumoasă perioadă a anului pentru a vizita Budapesta este tocmai perioada adventului. În această perioadă, capitala Ungariei se îmbracă în spiritul Crăciunului și se transformă într-un veritabil loc de basm.

Piața Obuda din Budapeste este locul predilect al orașului unde se poate trăi cu intensitate adventul. Aici sunt organizate diferite evenimente în cele patru sfârșituri de săptămână care preced Crăciunul. Diminețile sunt dedicate celor mici, fiind organizat un teatru de păpuși. Seara au loc concerte de toate felurile și piese de teatru. Atmosfera de advent este întreținută de un brad de Crăciun foarte înalt și împodobit în mod feeric cu multă lumină și de ieslea de Crăciun în mărime naturală.

Dar lucrurile nu se opresc aici. În inima Budapestei, mai exact în Piața Vörösmarty, se desfășoară cel mai cunoscut târg de Crăciun al Ungariei. Întreaga piață este umplută cu 122 de căsuțe din lemn în cadrul cărora pot fi cumpărate produse meșteșugărești tradiționale. Călătorul nu este lipsit nici de prezența gastronomiei maghiare și a vinului. Există două scene pe care au loc zilnic concerte de toate felurile. Dar poate unul dintre punctele de atracție cel mai mare este show-ul laser proiectat pe fațada cafenelei Gerbeaud. Desigur, nu pot lipsi nici de aici bradul de Crăciun și ieslea. Toate căsuțele și fațadele clădirilor sunt împodobite în râuri de lumină ce curg neobosit de la lăsarea întunericului.

Dacă vizitați Budapesta în această perioadă mai trebuie știut că Muzeul de Artă din Budapesta găzduiește expoziția ”Cezanne și trecutul”, în cadrul căreia sunt expuse unele dintre cele mai importante picturi ale renumitului pictor post-impresionist.

După cum bine știm cu toții, Budapeste se află la doar o aruncătură de băț față de noi, astfel încât vizitarea capitalei maghiare în perioada adventului nu necesită un efort foarte susținut. Iar Budapeste ne va introduce în moc clar într-o cu totul altă lume, pe care, necălătorind, riscăm să o trecem cu vederea.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply