Berlin by night

Să petreci câteva zile în capitala Germaniei este o experienţă copleşitoare. Te afli într-un oraş atât de încărcat de istorie, încât modernismul vieţii actuale combinat cu monumentele ce amintesc tristeţea unui popor greu încercat, sunt izbitoare.

Am ajuns la Berlin la început de martie şi vremea frumoasă ne-a îndemnat să facem plimbări în fiecare seară, în ciuda oboselii dată de participarea la Târgul Internaţional de Turism, cel mai mare târg de acest gen din lume. Voiam însă, cu tot dinadinsul, să facem şi turism. Aşa că duşi de reţeaua incredibilă de metrouri, am ajuns în fiecare seară în câte un punct important al oraşului, astfel încât am reuşit să bifăm zona în care se află Parlamentul şi Poarta Brandenburg, Alexanderplatz, Catedrala, Zidul Berlinului şi de la distanţă, Insula Muzeelor. Totul este însă la dimensiuni monumentale, pentru că Berlinul are aproape trei milioane şi jumătate de locuitori şi acoperă o suprafaţă de aproape 900 km2.

Capitala Germaniei este un oraş pentru care îţi trebuie timp: aici se află zeci de muzee şi de berării, grădini şi memoriale ale trecutului, insule şi atracţii stradale fascinante. Pentru că în această excursie am bifat doar câteva dintre acestea, voi face o trecere scurtă prin cele mai importante obiective istorice ale Berlinului:

brandenburg_gate_wallpaper_2-wide

Printre cele mai maiestuoase şi memorabile monumente este Poarta Brandenburg, pe care noi am văzut-o în toată măreţia ei, noaptea. A fost construită în secolul al 18-lea ca simbol al păcii, dar în timpul Războiului Rece, când poarta se afla chiar pe graniţa dintre Est şi Vest, aceasta a devenit un simbol al unui oraş divizat. De la căderea Zidului Berlinului, Poarta Brandenburg a devenit simbolul Berlinului reunificat. Superbul monument a fost proiectat de Carl Gotthard şi comisionat de Împăratul Wilhelm al II-lea. Proiectul porţii de 65 de metri lăţime şi 28 de metri înălţime se bazează pe Propylaea, poarta de la Acropole din Atena. Poarta Brandenburg a fost construită între 1778 şi 1781, luând locul unei alte porţi mai vechi. Decoraţiunile includ basoreliefuri ce reprezintă scene din mitologia greacă şi au durat încă patru ani pentru a fi complet terminate. Aerul maiestuos se păstrează astăzi, dând întregului loc senzaţia că te afli într-unul din locurile unde s-a scris istoria lumii.

Berlin_Alexanderplatz_abend

În Alexanderplatz, cel mai important obiectiv este, desigur, turnul de televiziune. Berliner Fernsehturm este un turn TV care se ridică la o înălţime de peste 360 de metri faţă de baza sa futuristă aflata in partea de sud a pieţei. Turnul este cea mai înaltă structură din oraş şi poate fi văzut cu uşurinţă din orice parte a oraşului. Ideea acestui turn a apărut în 1958, când guvernul Germaniei de Est a dorit ridicarea unui turn de birouri ce trebuia să fie un simbol al oraşului în Alexanderplatz. Drept urmare, arhitecţii germani Jorg Streitparth şi Hermann Henselmann au propus construirea unui turn de televiziune ce avea să se numească Turnul Semnalelor. Când a fost deschis în 1969, turnul era mândria Republicii Democrate Germane şi a propagandei comuniste care proiecta aici filme despre calitatea excepţională a vieţii din Berlinul de Est. Chiar şi astăzi, turnul este înca unul dintre cele mai importante obiective turistice din Berlin, iar în 1993 a fost în mod oficial numit una dintre atracţiile oraşului. Lifturile de la baza turnului duc turiştii spre platforma de observaţie aflată în sfera de deasupra turnului. De aici se poate admira o panoramă de 360 de grade a oraşului Berlin de la o înălţime de 203 metri. În funcţie de vreme, vizibilitatea poate ajunge până la 40 de km.

Aproape de turnul de televiziune, Berliner Dom este o catedrală în stil baroc construită între 1894 si 1905. Se află situată pe o insulă de pe râul Spree, cunoscută sub numele de Insula Muzeelor. Clădirea actuală este a treia biserică construită în această locaţie şi de este printre cele mai frumoase clădiri ale Berlinului.

images

În ultima seară, tot pe înserat, pentru că eram cazaţi exact la graniţa dintre Berlinul de Vest şi cel de Est, ne-am hotărât să vedem ceea ce a mai rămas din Zidul Berlinlui şi memorialul construit pe locul Zidului…şi trebuie să spun că experienţa a fost cutremurătoare. Nişte ţepi uriaşi după care se adăpostesc cruci, fotografii şi simboluri ale acelei perioade, totul într-o linişte cutremurătoare… Zidul Berlinului, care a despărţit oraşul în două părţi, estică şi vestică, a fost simbolul Războiului Rece şi a fost construit de guvernul Republicii Democrate Germane pentru a-i împiedica pe est germani să fugă spre Germania Federală. Până la căderea Zidului, în 1989, 192 de oameni au fost omorâţi în tentativa lor de a trece graniţa spre Vest. Mare parte a zidului a fost dărâmat începând cu 1989, dar unele bucăţi încă au rămas în picioare. Cea mai cunoscuta parte a zidului este cea cu o lungime de 1316 metri, numită Galeria estica. Aceasta se găseşte între  Warschauer Strasse şi Ostbahnhof şi conţine 106 picturi. Alte părţi mai mici ale zidului pot fi găsite la Centrul Memorial din Bernauer Strasse, locul de unde  a început distrugerea oficială a Zidului şi locul unde noi am locuit pe parcursul celor aproape şase zile la Berlin.

Berlinul este fascinant. Şi cu siguranţă este nevoie de mai multe zile pentru a-l explora aşa cum trebuie. Aşa că data viitoare ne vom duce să îl admirăm cu timp, pe lumina zilei.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply