Belgrad, Orașul Alb

Belgrad, numit Orașul Alb, este unul dintre cele mai vechi orașe europene. De asemenea, este capitala Serbiei din 1403, a fost capitala Iugoslaviei (între 1918 și 2003), apoi a Serbiei si Muntenegrului, iar din 2006 este din nou exclusiv capitala Serbiei. Orașul este situat la vărsarea râului Sava în Dunăre, în partea de nord a Serbiei, fiind înconjurat din trei părți de Voivodina și dintr-o parte de Serbia Centrală.

Distrus parțial de aproximativ 44 de ori, orașul Belgrad este nu numai unul dintre cele mai vechi orașe de pe continent ci și unul dintre cele care se pot lăuda cu un trecut cât se poate de crunt, dacă nu chiar tragic. În prezent, Belgrad este o adevărată capitală europeană, un oraș care merită vizitat și care oferă turiștilor un centru istoric care numără nu mai puțin de 48 de piețe și piațete și 5500 de străzi vechi.

Belgrad este cel mai mare oraș din Serbia și al treilea din Europa de Est, după Istanbul și Atena, respectiv al treilea mare oraș de pe Dunăre, după Budapesta și Viena. Unul dintre cele mai vechi orașe europene, Belgradul este leagănul în care s-a născut cultura Vinca, una dintre cele mai mari culturi prei-storice din Europa. Deși locația a fost redescoperită de către greci, celții au reconstruit aici un oraș pe care l-au numit Orașul Alb. De aici i se trage nume sârbesc, Beograd, pe care il poartă începând cu anul 878. În prezent, Belgrad acoperă 3,6% din suprafața țării, este locuit de 24% din populația Serbiei și este centrul economic, cultural și științific al acesteia. În continuare vom enumera principalele obiective turistice ce pot fi vizitate la Belgrad.

Casa florilor

Este mausoleul liderului fostei Iugoslavie, Josip Broz Tito. După moartea sa în 1980 mormântul a fost acoperit într-un munte de flori, de unde îi vine şi numele. După destrămarea Federaţiei Socialiste Iugoslavia mormântul a fost închis timp de aproape un deceniu, dar acum este deschis vizitatorilor. În cadrul mausoleului se pot vedea și o serie de cadouri interesante pe care Tito le-a primit de la diverși lideri ai lumii în timpul vieții sale.

Beli dvor, Palatul Alb

Este casa familiei regale Karadjordjevic și poate fi vizitată de către turiști. Palatul are numeroase lucrări de valoare semnate de Rembrandt, Nicolas Poussin, Sebastien Bourdon, Paolo Veronese, Antonio Canaletto, Biagio D’Antonio, Giuseppe Crespi, Franz Xavier Winterhalter, Ivan Mestrovic și alții.

Ada Ciganlija

Este o fostă insulă a râul Sava și cel mai mare complex de recreație și sport din Belgrad. Azi are legătură către țărm, creând un lac artificial pe râu. Aceasta este cea mai populară destinație pentru belgrădeni în timpul verilor fierbinți. Plajele se întind pe o distanță de 7 kilometri si există facilități sportive pentru diverse sporturi, inclusiv golf, fotbal, baschet, volei, rugby, baseball, și tenis.

Biserica Sfântul Sava

Catedrala Sfântul Sava domină orizontul Belgradului. Este construită pe locul unde se crede că a fost ars Sfântul Sava. Construcția catedralei a început în 1905, însă nici acum, după 100 de ani, interiorul clădirii nu este încă finalizat. Dimensiunile bisericii Sfântul Sava sunt absolut impresionante, Biserica Ortodoxă din Serbia lăudându-se că înălțimea bisericii întrece chiar și catedrala Sfânta Sofia din Istanbul (Constantinopol).

Cetatea Kalemegdan

Cetatea Kalemegdan, datând din secolul al 17-lea, a fost un punct de apărare important al orașului, ridicat exact la confluența râurilor Sava și Dunăre. Aici se pot admira încă băile turcești, porțile medievale și mormintele musulmane, precum și un muzeu istoric

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply