Au inceput zilele culturii spaniole la Timisoara

Așa cum bine știm în perioda 4-12 mai la Timișoara se vor desfășura „Zilele Culturii Spaniole”, eveniment ce va aduce în această zonă a țării nume rezonante în cultura și realitatea spaniolă, putând participa  astfel la activități dintre cele mai diverse, precum: dans în aer liber, atelier de flamenco, conferințe, ateliere de teatru și literatură etc.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri 04.05.2012 în Piața Unirii ora 18:00, când fermecați de cântec, de sunetul de chitară și de dans am privit la mișcările pasionale și seducătoare ale dansatoarei Almudena Bonilla și am ascultat sunetul pantofilor, acel sunet care în starea sa cea mai brută și mai autentică reprezintă de fapt o izbucnire spontană, târziu în noapte, într-un bar lăturalnic, și care ne poartă cu gândul la influențele arabe, orientale și țigănești, influențe care s-au amestecat de-a lungul timpului și o dată cu trecerea lui.

Cu toate că eram prinși în mrejele spectacolului creat de armonia între ținută și ritm, între volanele rochiei, mișcările smucite și bătăile sincopate din palme sau ropotele castanietelor, am fost aduși la realitate de către norii cenușii ce se aflau deasupra noastră și de primii stropi care au început să cadă. Ei bine, chiar dacă totul părea să fie compromis de vremea rea, după câteva bătăi de picior ale dansatoarei Almudena Bonilla și sunetele pătrunzătoare ale pantofilor începeau să își facă simțită prezența, parcă nici norilor nu le mai venea să poposească deasupra noastră. După încetarea ploii totul avea să se schimbe în favoarea noastră, astfel că la câteva minute după acest scurt eveniment neplăcut, soarele avea să își facă resimțită prezența, oferindu-ne posibilitatea de a pătrunde mai mult în tainele dansului flamenco.

Interesați și profund impresionați de acest dans cu mic cu mare s-au pornit pe ritmuri de flamenco…evident cei mai îndrăzneți fiind copiii care fără emoții și ca și cum ar fi dansat de foarte mult timp acest tip de dans andaluzian au urcat pe scenă și s-au simțit în largul lor alături de porfesoara Almudena. Pătrunși în această lumea a dansului nici nu ne-am dat seama că timpul a trecut foarte repede și spectacolul a ajuns la sfârșit. Cu toate acestea, nu am fost chiar atât de dezamăgiți, când am auzit că se va ține și în următoarele două zile un atelier de flamenco unde aveam posibilitatea de a învăța și de a afla mai multe de la și alături de renumita profesoară de dans Almudena Bonilla.

Deja inițiati în tainele dansului flamenco a doua zi am fost mult mai dezinvolți dar în același timp mult mai dornici să aflăm și mai multe într-un timp atât de scurt. Timp de două ore am încercat să înțeleg acest dans, dar mai ales să înțeleg acele trăiri și sentimente pe care profesoara de dans Almudena ni le transmitea. La sfârșitul celor două ore de atelier mi-am dat seama că oricât de mult mi-aș fi dorit să aflu cât mai multe despre cultura și oamenii din Andaluzia acest lucru era practic imposibil într-un timp atât de scurt. Acest dans al senzualității și seducției, al suferinței și bucuriei, trebuia privit mult mai în profunzimea sa și a sentimentelor transmise, trebuia privit raportându-ne la istoria poporului andaluzian pentru a putea înțelege puțin din spiritul andaluz.

Hola amigos, sună interesant…? Ei bine nu mai stați pe gânduri și vizitați Andaluzia, pătrunzând în cultura acestei lumi în care viața și istoria se trăiesc pe ritmuri de flamenco!!! Olé!!!

 

Autor: Mihaela Popescu

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Au inceput zilele culturii spaniole la Timisoara”

  1. Almudena Bonilla says:

    Mis mas profundas gracias, yo también sentí el calor y sentimiento de la gente como tu de Timisoara.Me sentí tan agusto que aunque me hubiera estado mojando seguiría bailando a esta ciudad tan preciosa.
    Un beso

  2. ultramarin says:

    Thank you very much for your good toughts and for coming an teaching us the flamenco basics in Timisoara. Best wishes for all your future work and projects.

Leave a Reply