Antalya asa cum nu v-ati imaginat-o

Antalya este, fără doar și poate, una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Turcia, fiind numită de către turci ”cealaltă capitală” sau ”capitala turistică a Turciei”. Statisticile vin să întărească acest lucru, Antalya clasându-se în 2011 pe locul trei în topul celor mai vizitate orașe după numărul de zboruri internaționale, devansând chiar și New York-ul.

De regulă, regiunea Antalyei este asociată exclusiv cu marea albastră, plajele aproape infinite și soarele puternic, fiind astfel una dintre destinațiile predilecte pentru o anumită categorie de turiști. Și totuși ar fi nedrept să reducem această destinație numai la litoralul ei, întrucât adevărata Antalye este așa cum nu v-ați fi imaginat-o vreodată dacă nu ați vizitat-o.

Pornind de la morfologia geografică a regiunii ne putem da seama că Antalya poate fi plină de surprize nebănuite. Regiunea este practic înconjurată de Munții Taurus în trei laturi și de Marea Mediterană pe a patra. De multe ori în pre-sezon vârfurile munților sunt încă acoperite cu zăpadă, în timp ce deja se poate face baie în mare.

Pe de altă parte, Antalya este o adevărată lecție de istorie, purtând urmele tuturor veacurilor ce-au trecut. Orașul Antalya a fost fondat, cel mai probabil în anul 150 î. d. Hr. și a fost unul dintre cele mai importante orașe din zonă fie că s-a aflat sub stăpânire romană, bizantină sau turcă. Unul dintre semnele cele mai vizibile a istoriei ce-a trecut peste Antalya este Poarta lui Hadrian, ridicată în cinstea împăratului roman. Tot în regiunea Antalya se află și ruinele orașului Perga, toate aceste obiective aflându-se la distanțe foarte mici.

Un alt loc ce nu trebuie ratat în Antalya este Olympos, orașul părăsit. Acesta a fost fondat în secolul al II-lea î.d.Hr. și a fost al doilea oraș din zonă ca importanță. În secolul VI d. Hr. orașul a început să treacă printr-o fază sistematică de părăsire, iar în secolul al XV-lea nu mai viețui niciun om acolo. În zilele noastre orașul a fost restaurat și este accesibil vizitatorilor.

Datorită munților Taurus, Antalya este o regiune bogată în locuri spectaculoase, cum ar fi cascade, peșteri sau izvoare termale. Manavgat, Duden și Kursunu sunt doar trei dintre cascadele cele mai spectaculoase din zonă, care pot concura fără probleme cu alte cascade celebre din lume.

Dar dincolo de toate, Antalya este un paradis turistic estival! Începând cu anii 80, s-au dezvoltat stațiuni care astăzi impresionează prin lux și servicii oferite. Locuri precum Belek, Lara sau Kemer pot oferi turiștilor tot de ceea ce au nevoie: plaje private, spa-uri, parcuri acvatice. În ceea ce privește prețurile, și acestea sunt făcute pentru diferite tipuri de bugete. Serviciile oferite în stațiunile Antalyei sunt comparabile cu cele din Spania sau Italia, dar prețurile sunt mai mici. Prin urmare, Antalya este destinația excelentă pentru un concediu de familie; un concediu pe care agenția de turism Ultramarin vi-l poate pregăti în cel mai mic detaliu.

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply