Amintiri din Ţara Haţegului

Descoperirile ştiinţifice, dar şi unele legende spun că în urmă cu milioane de ani, în Jurasic, din apele nu foarte adânci ale mării Thetis se ridica Insula Haţeg. În secolul XIX, pe aceste ţinuturi au fost identificate zece specii de dinozauri pitici. De aici a apărut teoria conform căreia habitatul insulei ar fi dat naştere unor animale pitice.

Dincolo de aceste descoperiri însă, în sud-vestul Transilvaniei, Ţara Haţegului se întinde peste coline şi munţi împăduriţi, constituind una din cele mai frumoase zone ale României, zonă ce ascunde comori nebănuite.

Oraşul Haţeg este locul de unde pornesc cele mai importante drumuri prin zonă. La 17 km de acesta, se află Sarmisegetusa, unde se află ruinele capitalei romane a Daciei, Ulpia Traiana Sarmisegetusa. Dacă vă opriţi aici, printre ruine veţi desoperi amfiteatrul gladiatorilor sau fostul forum roman. Pe cealaltă parte a drumului se află un muzeu ce expune obiecte găsite în zonă, artefacte dacice şi romane.

Sarmisegetuza 2

La douăzeci de minute de mers cu maşina din Haţeg se află frumoasa localitate Densuş, unde veţi găsi rămăşiţe ale castrului, dar şi un excepţional aşezământ de cult: Biserica Sf. Nicolae – cu un aspect vesel, cu pereţi piramidali şi un turm asimetric. Se crede că cei care au construit biserica au luat materiale de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa. Biserica este ticsită cu pietre funerare, columne şi statui romane, iar în interior se află fresce bizantine din secolul al XIV-lea.

Biserica Densus 2

Tot în apropierea Haţegului, se găseşte satul Râu de Mori, dominat de ruinele Cetăţii Colţi construită în secolul al XIV-lea. Acest castel cu două niveluri a fost cea mai puternică fortăreaţă din Ţara Haţegului. Împreună cu o capelă aflată la poalele dealului, acesta a aparţinut influentei familii de nobili români Cândea, a căror reşedinţă se mai păstrează şi astăzi în sat. Acest castel este atât de deosebit, încât se pare că l-a inspirat şi pe scriitorul francez Jules Verne, care a prezentat cetatea Colţi în romanul său de aventuri “Castelul din Carpaţi”, apărut în 1893. Construcţia a fost restaurată şi se poate ajunge acolo pe jos în aproximativ o jumătate de oră, pornind din Râu de Mori.

coltbis

Şi nu în ultimul rând, la aproximativ 13 km de oraşul Haţeg, trecând prin satele Silvaşu de Jos şi Silvaşu de Sus, se află locul ce a devenit în prezent cea mai iubită destinaţie din zonă: Mănăstirea Prislop. Aflată la capătul unui drum şerpuit, micuţa dar frumoasa mănăstire este în prezent loc de pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, supranumit “Sfântul Ardealului”, înmormântat aici. Se spune că florile de pe mormântul său nu se ofilesc niciodată, însă aici nu e om care să vină fără o floare, astfel încât locul pare desprins din Paradis.

images (1)

Mărturisesc că am parcurs Ţara Haţegului bucurându-mi privirea, dar aici mi-am bucurat cel mai mult sufletul. Liniştea, pacea, energia dătătoare de curaj, plutesc în aer şi până şi cei ce se află în zonă strict pentru a face turism simt încărcătura locului.

Tot aici se află şi Peştera unde ani întregi a petrecut doar în post şi în rugăciune, Sfântul Ioan de la Prislop. Intrarea în peşteră este însă uşor anevoioasă, datorită rădăcinilor mari şi alunecoase ale copacilor seculari.

Ţara Haţegului este cu siguranţă un loc binecuvântat. De strămoşii daci, de sfinţii părinţi ce şi-au găsit refugiul aici. Pământul îţi transmite la fiecare pas că eşti într-un loc special, unic, de o încărcătură energetică fantastică. Iar de curând, autorităţile locale au anunţat repopularea rezervaţiei de zimbri, aşa că o excurisie în aceste locuri poate aduce turistului tot ceea ce privirea şi sufletul poate înmagazina la capitolul “Amintiri din cele mai frumoase locuri”.

646x404

 

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Amintiri din Ţara Haţegului”

  1. alex says:

    Superb imi place tot ce ati descris mai vreau sa precizez ca am gasit un site ft bun cu multe imagini din tara hategului http://tarahategului.info incercati…

Leave a Reply