10 motive pentru a vizita Italia

Universul artei şi al muzeelor în aer liber, Italia este de departe una din cele mai frumoase şi atractive ţări din Europa, o ţară în care de câte ori mergi găseşti ceva nou de văzut. O ţară în care există nu mai puţin de 47 de atracţii înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, o ţară în care nu doar oraşele mari sunt spectaculoase, ci fiecare regiune merită vizitată pe îndelete şi iubită apoi pentru totdeauna.

Veneţia este unul din cele mai spectaculoase oraşe ale lumii, construit din piatră pe ape, ridicată în secolul V şi devenită una din cele mai romantice destinaţii. Veneţia este o extraordinară capodoperă arhitecturală, împânzită de biserici, palate şi aşezăminte pline de lucrări ale unora dintre cei mai mari artişti ai lumii: Titiano, Tintoretto, Veronese sau Giorgione. Palatele spectaculoase se aliniază pe Canal Grande, cel mai mare şi frumos canal veneţian, o dovadă a bogăţiei şi puterii Republicii Veneţia, care a existat aproape un mileniu. Piaţa San Marco este de secole unul din punctele de atracţie ale Veneţiei, însă o frumuseţe aparte a oraşului este dată de străduţele înguste şi misterioase şi de micuţele canale, traversate de sute de poduri de marmură arcuite graţios peste gondolele negre şi triste.

IMG_3888

Florenţa, oraşul considerat de mulţi capodopera arhitecturală a Italiei, mai frumoasă decât Roma, înseamnă o bogăţie de palate, muzee şi biserici ce găzduiesc unele din cele mai mari comori artistice ale lumii. Printre obiectivele de neratat în minunata Florenţa sunt Catedrala, Baptisteriul, Galeriile Uffizi, Clopotniţa lui Giotto şi desigur, Domul, care tronează în mijlocul oraşului şi îl domină prin măreţia şi frumuseţea sa. Bisericile Santa Marta Novella şi Santa Croce sunt adevărate galerii de artă, biblioteca San Lorenzo este o expoziţie a geniului lui Michelangelo, iar spelendidul Palat Pitti adăposteşte la rândul lui o vastă colecţie de artă.

Florenta1

Roma – o adevărată capodoperă ce încă păstrează măreţia celor 500 de ani în care aceasta a fost practic centrul lumii. Printre cele mai măreţe vestigii se numără Colosseumul sau Panteonul, iar printre frumuseţile artistice de neratat sunt splendida Fontana di Trevi, Piaţa şi Basilica San Pietro, Capela Sixtină şi cetatea sacră a Vaticanului. Istoria te pătrunde pe oricare dintre străduţe te duc paşii, iar farmecul oraşului te acaparează complet în micuţele piazzette construite în jurul celor mai frumoase fântâni.

Roma

Verona – supranumit „oraşul iubirii”, datorit faimoşilor săi locuitori Romeo şi Julieta, este un oraş în care epoca veche şi prezentul se îmbină splendid, într-un spaţiu cochet, cu palate frumoase, elegante, pieţe medievale şi vestigii antice, ca celebra Arenă. Pe malul râului Adige, turnurile de la Castelvecchio se profilează semeţ, ca într-o pictură de demult.

24214-city break verona 1

Pisa este un superb orăşel cu aspect medieval, situat în vestul Toscanei. Unele dintre cele mai splendide capodopere arhitecturale se află în Piaţa Miracolelor: patru clădiri uluitoare de marmură albă, strălucitoare. Aici se află Domul sau Catedrala, construită cu aproape 1000 de ani în urmă, turnul clopotniţă al Catedralei cunoscut sub numele de Turnul din Pisa (simbolul oraşului), Baptisteriul (cel mai mare baptisteriu din întreaga Italie) şi Camposanto, unul dintre cele mai frumoase cimitire din lume. O splendidă îmbinare dintre stilurile gotic, romanic şi maur.

pisa

Siena – o altă capodoperă în miniatură, cu turnuri medievale şi pieţe unice, dar şi cu un centru istoric aflat pe lista UNESCO. Cărămida roşie din care sunt construite celebrele pieţe ale Sienei scaldă oraşul într-o lumină aparte, oferindu-i un farmec unic – motiv pentru care nimic nu este mai frumos decât o plimbare agale pe străduţele Sienei.

siena

Vatican, al doilea cel mai mic stat suveran al lumii, se află în mijlocul Romei şi este centrul mondial al catolicismului. Clădirile emblematice ale Vaticanului sunt Bazilica Sfântul Petru şi Capela Sixtină, cu unele din cele mai frumoase opere de artă din lume, inclusiv faimoasele fresce ale lui Michelangelo.

vatican

Bologna, cel mai vechi oraş universitar al Europei, se mai numeşte şi Bologna La Rossa, nume dat de culoarea roşie a turnurilor sale renascentiste din cărămidă şi de ţigla roşie a acoperişurilor. Printre obiectivele ce trebuie vizitate în Bologna se numără Nazionale Pinacoteca (cu opere ale lui Giotto şi Rafael), Capella di San Domenico (cu Michelangelo), frumoasa Piazza Maggiore şi Chiesa del San Sepolcro, unde se află bazinul în care Pilat s-a spălat pe mâini la sfârşitul interogatoriului lui Iisus.

bologna

Milano, capitala financiară a Italiei, este un oraş al artei vechi şi moderne deopotrivă. Caracterizat prin eleganţa şi atmosfera sa cosmopolită, are majoritatea obiectivelor turistice concentrate în centrul oraşului, între Castelul Sforzesco, unde a locuit şi Leonardo da Vinci, şi Domul, una dintre cele mai mari catedrale gotice din lume, pe care Mark Twain îl descria ca fiind un poem în marmură.

Duomo_milano1

Toscana, pitoreasca regiune italiană este locul unde unii dintre cei mai mari artişti ai lumii s-au născut şi au creat. Este leagănul muzicii clasice şi al picturii, iar frumoasele sale coline adăpostesc castele medievale şi ferme renumite unde se pot face degustări de vinuri. Lucca, Viareggio, Carrara sau Livorno, sunt doar câeva din splendidele orăşele mici cu aspect medieval în care merită poposit în călătoria prin Toscana.

toscana

Written by Ultramarin

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply